5* hotels Keulen:

Hotel im Wasserturm

Hilton Cologne

Excelsior hotel Ernst

Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Geschiedenis Keulen

Keulen behoort tot de oudste steden van Duitsland. Het is door de Romeinen gesticht en heette aanvankelijk Oppidum Ubiorum. De nederzetting (oppidum) was naar het voorbeeld van Rome opgezet.Het werd de hoofdstad van de provincie Germania. Toen men stadsrechten kreeg in het jaar 50 werd de naam gewijzigd in Colonia Claudia Ara Agrippinensium. De huidige naam is een afgeleide van deze oude benaming. De persoon waar de stad naar vernoemd was is Julia Agrippinensium, de kleindochter van de stichter van de stad en de vrouw van keizer Claudius. In het Römisch-Germanisches Museum kunt u informatie over de stad ten tijde van de Romeinen en allerlei Romeinse voorwerpen vinden. Het museum is opgetrokken rondom een Dionysos-mozaïek uit de 2e eeuw (zie diversen).


Vanaf het einde vijfde eeuw behoorde de stad de Franken toe. Onder de Franken werd de stad een belangrijk christelijk centrum. Karel de Grote droeg er zorg voor dat de stad een aartsbisdom werd.Vele grootse kerken zijn in de daaropvolgende eeuwen gebouwd. Men sprak hierdoor ook wel over het heilige Keulen.
In 1164 gaf Keizer Frederik I Barbarossa de veronderstelde gebeenten van de drie koningen aan de aartsbisschop. Keulen werd hierdoor ook een zeer belangrijke stad voor bedevaarders. De gotische domkerk werd gebouwd omwille van dit belangrijke relikwie. De bouw duurde tot het begin van de 17e eeuw. Toen werd de bouw van dit prestigeobject stil gelegd wegens geld gebrek. De kerk is uiteindelijk voltooid tussen 1842 en 1880. Tijdens de 2e wereldoorlog liep het gebouw schade op. Erg grote schade bleef uit doordat deze kerk door de geallieerden niet gebombardeerd mocht worden.
Meer dan 90 % van het centrum van de stad werd in 1945 verwoest. De braakliggende terreinen werden weer bebouwd. Op meerdere plaatsen in de stad zijn op een geslaagde wijze oude monumenten omgeven door moderne architectuur.
Keulen is grotendeels rijk geworden door de Rijnhandel. Vandaag de dag is er nog altijd zeer veel bedrijvigheid. De aanwezigheid van de grote haven speelt daarin een rol. De handelsgeest van de stad kwam al tot uitdrukking voordat zij in de middeleeuwen een belangrijke rol speelde in de Hanze. De universiteit die is gesticht in 1388 is de oudste gemeentelijke universiteit van Duitsland. Zij droeg gedurende de eeuwen mee aan een intellectuele welvaart.

Kaart Keulen