Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Basiliek van het Heilige Bloed

Zoals vele middeleeuwse kerken is de bouw ervan ingegeven door de bemachtiging van een wonderbaarlijk reliek. Graaf Diederik van den Elzas was gedurende de tweede kruistochten namelijk in het bezit gekomen van het Heilige Bloed en gaf vervolgens de opdracht voor de bouw van deze oorspronkelijk Romaanse basiliek die onderdak moest bieden aan het reliek. Later zijn delen gebouwd in de Gotische stijl. Jaarlijks wordt het schrijn wat deze reliek herbergt gedurende de Heilige Bloedprocessie (Hemelvaartdag) door de straten gedragen in een optocht die zowel voor katholieken als andersgezinden beschouwd kan worden als een waar spektakel. Als je de vele toeristen die hierop afkomen wegdenkt kun je jezelf wanen in de middeleeuwen.

De schrijn van goud en verguld zilver waarin het Heilige Bloed wordt bewaard bevind zich tegenwoordig in een deel van de kerk waarvoor je entree moet betalen. Dit meesterwerk is vervaardigd door Jan Crabbe in 1614-1617. De benedenverdieping van de basiliek dateerd nog uit de twaalfde eeuw. De bovenkapel is in de vijftiende eeuw verbouwd. De gotische bovenkapel is in de negentiende eeuw voorzien van felle muurschilderingen in middeleeuwse stijl. Er is in deze ruimte een preekstoel uit 1728 en een doksaal uit 1847 te bewonderen. De grijze renaissancegevel is gebouwd tussen 1529-1534.

 

Hotels België

Op de pagina hotels België van Europa-Hotels kunt u een hotel boeken, uw route bepalen met een kaart en via tekstlinken weer teruggaan naar alle Belgische steden op Kunsttrip.

 

Begijnhof brugge
Groeningemuseum
Meer foto's Brugge
Kaart Brugge