Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Memlingmuseum (Sint-Janshospitaal)

Dit museum is gevestigd in het voormalige Sint-Janshospitaal. De oudste delen van dit gebouw dateren uit de dertiende eeuw. Het behoort tot de oudste nog bestaande middeleeuwse ziekenhuizen in Europa. Het Sint-janshospitaal bood niet alleen onderdak aan zieken, maar ook aan pelgrims en armen. Ernaast staat een dertiende eeuwse broederklooster. In de zestiende eeuw voegde men nog een zusterklooster toe aan dit complex. De ruimte die nu als Kunst-, Congres- en onthaalcentrum in gebruik zijn dateren uit de negentiende eeuw. Het complex heeft tot 1976 als ziekenhuis dienst gedaan.

Het Memlingmuseum is gevestigd in de ziekenzalen en de hospitaalkerk. In de voormalige hospitaalkerk zijn twee hele bekende werken van Hans Memling opgesteld, nml.: het schrijn van de Heilige Ursula en de triptiek van Johannes de Doper en Johannes de Evangelist. Het laatst genoemde werk is hieronder afgebeeld. Het betreft een drieluik. Op de linkerzijpanelen is de onthoofding van Johannes De Doper weergegeven, het rechterzijpaneel toont het visioen van Johannes de Evangelist. Beiden Johannessen zijn beschermheiligen van dit hospitaal. Het werk wordt ook wel 'Het mystieke huwelijk van de Heilige Catherina' genoemd. Deze heilige had een visioen waarin zij trouwt met Christus. Dit is op het middenluik uitgebeeld, Christus schuift Catharina een ring om de vingers. De heilige is herkenbaar aan het zwaard en het wiel. Omwille van haar visioen wijst zij een aanzoek van keizer Maxentius af. Dit bekoopt ze onthoofding door toedoen van een zwaard. Aanvankelijk was het echter de bedoeling dat zij door een wiel met messen in stukken werd gescheurd. Deze sadistische dood werd door de goddelijke wil echter verhindert. Het wiel werd door een bliksemschicht vernield.

In het totaal bevat de collectie zes werken van Memling. De overige kunstwerken zijn afkomstig van minder bekende kunstenaars. Er zijn ook objecten en kunstvoorwerpen opgesteld die iets vertellen over de geschiedenis van dit hospitaal.

Hotels België

Op de pagina hotels België van Europa-Hotels kunt u een hotel boeken, uw route bepalen met een kaart en via tekstlinken weer teruggaan naar alle Belgische steden op Kunsttrip.

 

Begijnhof brugge
Groeningemuseum
Meer foto's Brugge
Kaart Brugge