Plan uw reis naar Frankrijk via OpReisFrankrijk.nl

Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Omgeving Cluny

Om een beter zicht te vormen op de abdijkerk van Cluny is het raadzaam enkele kerken in de omgeving te bekijken. De elfde-eeuwse priorijkerk van Paray-le-Monial wordt beschouwd als een kleine versie van de verwoeste kloosterkerk. De plattegrond komt op de grote na bijzonder goed overeen met de kerk van Cluny III. De romaanse architectuur is zeer harmonieus en zuiver. De kapel van Berzé-la-Ville, de Chapelle des Moines, heeft deel uitgemaakt van een aan Cluny gelieerd bolwerk. De twaalfde-eeuwse cluniacenzer fresco’s zijn uniek. Deze muurschilderingen zijn Byzantijns geïnspireerd. In de moederkerk bevonden zich eveneens dergelijke schilderingen.

Majestas Domini, wandschildering in de kapel van Berzé-la-Vill, circa 1120

Ook interessant is abbaye de Saint-Philibert. Deze abdijkerk van Tournus is één van de oudste Romaanse gebouwen van Frankrijk. De kloosterkerk is tussen de tiende en de twaalfde eeuw herbouwd. Wat verder weg, maar nog altijd in Bourgondië gelegen is de cluniacenserskerk te Vézelay, bekend om zijn prachtige beeldhouwwerken.

Het Circuit des Églises Romanes is een route langs historische kerken in de nabijheid van Mâcon (en dus ook Cluny), waaronder de elfde-eeuwse kerk van Anzy-le-Duc. Deze kerk heeft elegant bewerkte kapitelen en een mooie toren. De kerk van Semur-en-Brionnais heeft een opstand en een overhangende tribune aan de binnenkant van de westgevel die erg veel gelijkenis tonen met Cluny.