Plan uw reis naar Frankrijk via OpReisFrankrijk.nl

Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

De stad Cluny

Al in de tiende eeuw ontwikkelde zich buiten de muren van de abdij een welvarend dorp. In de twaalfde eeuw was het uitgegroeid tot een omvangrijke plaats. Het kloosterdorp lag ten noorden en westen van de abdijmuur. Mooie middeleeuwse huizen in romaanse en gotische stijl zijn de stille getuigenissen van deze periode. Vooral het Hôtel des Monnaies uit de dertiende eeuw ( Rue d’Avril no 6) en het twaalfde-eeuwse huis aan de Rue de la République no 25 zijn een bezichtiging waard.

In Cluny staan mooie middeleeuwse huizen

De Notre-Dame is iets na 1100 gebouwd in Romaanse stijl. Deze kerk ligt aan een charmant plein met oude huizen. De huidige voorgevel bevond zich oorspronkelijk achter een voorportaal. De twaalfde-eeuwse Église Saint-Marcel is eveneens te bezichtigen. Deze kerk heeft een achthoekige Romaanse klokkentoren, bekroond door een elegante vijftiende-eeuwse bakstenen spits.

Het Hôtel-Dieu (gasthuis) is in opdracht van kardinaal de Bouillon (abt van Cluny) gebouwd tussen 1683 en 1715. De kapel, de regentzaal, de apotheek en de Saint-Lazare zaal zijn te bezichtigen. De stallen van de staatsstoeterij (Haras national,opgericht in 1806) zijn in opdracht van Napoleon I gebouwd met stenen van de abdijkerk.