Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

St. Paulinuskerk Trier

Deze kerk is het ontwerp door de bekende rococoarchitect Balthasar Neumann (1687-1753). Neumann is de belangrijkste architect van de Zuidduitse late barok. Tot zijn meesterwerken behoren het trappenhuis en de kapel van de Residenz in Würzburg en de Vierzehnheiligen bedevaartskerk bij Lichtenfels.


De St. Pauluskerk is tussen 1734 en 1754 gebouwd. Het houtsnijwerk van het hoofdaltaar is van Ferdinand Tietz en de plafondschilderingen zijn van Thomas Scheffer. Deze plafondschilderingen uit 1743 zijn de trots van de kerk. Er zijn o.a. twee scènes uit het leven van Paulines weergegeven, de voormalige bisschop van Trier en de beschermheer van deze kerk. St. Paulinus is niet zoals het merendeel van de heiligen gestorven door de marteldood. Hij stierf in 358 in Frygië (Turkije) waar naartoe hij verbannen was omdat hij Constantijn II zijn pretenties bestreed ter verdediging van christelijke ideeën.


Er heeft op deze plaats ook een twaalfde-eeuwse kerk gestaan die gebouwd was op de fundamenten van een oudere Christelijke kapel. In 1674 werd dit gebouw opgeblazen door het Franse leger.

Kaart Trier