Plan uw reis naar Frankrijk via OpReisFrankrijk.nl

Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Cathédrale Sainte-Croix Orléans

Deze kathedraal is gedurende eeuwen het toneel geweest van bouw en herbouw. De bouw ving aan in de dertiende-eeuw en aan het begin van de zestiende eeuw was de kerk voltooid. Nog in dezelfde eeuw, in 1568, werd de kathedraal grotendeels vernield door Hugenoten. De reconstructie in gotische stijl duurde tot in de negentiende eeuw. Het grootste deel van de kerk stamt uit de zeventiende en de achttiende eeuw. In de twintigste eeuw heeft een Amerikaans bombardement de torens beschadigd.

de karakteristieke westgevel van de Cathédrale Sainte-Croix

De kerk is omwille van zijn vormgeving door velen bekritiseerd, o.a. door Proust die de Cathédrale Sainte-Croix beschouwde als het lelijkste gebouw van Frankrijk. Het gebouw wordt gekenmerkt door vreemde torens, een hoog schip, de grote roosvensters boven de westelijke poorten en vele verfijnde decoraties.

beeld uit het begin van de zeventiende eeuw van Michel Bourdin

In het interieur zijn meerdere interessante kunstvoorwerpen te zien. In de middelste straalkapel staat een beeld van de plaatselijke beeldhouwer Michel Bourdin. Dergelijke pathetische beelden zijn typerend voor de barok. Het houtsnijwerk van het koorgestoelte is aan het begin van de achttiende eeuw gemaakt door Degoullons.
Het is gebaseerd op ontwerpen van Mansart, Lebrun en Gabriel. In de crypte zijn de restanten van oudere kerken te zien en twee sarcofagen. Er is eveneens een kerkschat te bezichtigen met o.a. middeleeuwse edelsmeedkunst.

Cathédrale Sainte-Croix vanuit het oosten gezien

Kaart Orleans
   
 

Hotels Orleans

 
Meer informatie ... Centre