Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Dom St. Mariä Hildesheim

Al in de negende eeuw stond er op deze plaats een kerk (zie geschiedenis). In de elfde eeuw werd er een nieuwe kerk gebouwd. In de twaalfde en de veertiende eeuw werden er delen toegevoegd en gerenoveerd. De dom was in de Tweede Wereldoorlog ernstig beschadigd. Voor de reconstructie ging men hoofdzakelijk uit van de elfde-eeuwse toestand.

Exterieur van de Dom St. Mariä

In de kerk zijn enkele prachtige Ottoonse kunstobjecten te zien, waaronder een bronzen deur met taferelen uit het oude en het nieuwe testament en een zuil. Informatie over deze bronzen kunstschatten is te vinden op kunstkennis.

Detail uit de Bernward-deuren

Boven het altaar hangt een bronzen kroonluchter uit 1060 met een doorsnede van drie meter. Op een bronzen doopvont uit 1225 zijn de vier rivieren in de hof van Eden afgebeeld aan de hand van personificaties. De kruisgang en de daaraan grenzende Annenkapelle zijn te bezichtigen tegen betaling.

De kruisgang van de dom St. Maria

In het Diözesanmuseum zijn vele domschatten te bezichtigen. Het betreft één van de belangrijkste verzamelingen religieuze kunst in Duitsland. De oudste museumobjecten dateren uit de negende en tiende eeuw. Vooral de Ottoonse kunstobjecten zijn zeer interessant.

Kaart Hildesheim
   
 

hotels Hildesheim