Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Architectuur

Andreaskirche

Deze kerk die over een hertogelijk mausoleum beschikt met o.a de resten van Jan Wellem dateert van 1622-1629. De kerk is gebouwd ten bate van het jezuïetencollege dat één jaar eerder is opgericht. De opdrachtgever was graaf Wolfgang Wilhelm.

Lambertuskirche

Deze hallenkerk is gebouwd in 1288-1394 en bijgevolg het oudste gebouw in de stad. In 1634 beschadigde de kerk ernstig door de ontploffing van een kruittoren. Het duurde tot 1817 voordat zij volledig was hersteld. Ook in de tweede wereldoorlog liep zij flinke schade op. Het graf van de Bergse hertog Wilhelm V is echter bewaard gebleven. Het dateert uit 1595-1599 en is een mooi voorbeeld van Rijnlands maniërisme. Er zijn ook graftomben van andere hertogen ten bezichtigen en een gotisch sacramentarium.

Schlossturm

Deze toren behoorde tot een in 1872 afgebrand kasteel.Momenteel is er een scheepsvaartmuseum in tentooongesteld

Köningsallee

Deze boulevard is het trefpunt van het moderne centrum. De ‘Kö’ is aan het begin van de 19e eeuw aangelegd langs de voormalige stadsgracht. De muren van de stadswallen waren toen al neergehaald wegens uitbreiding van de stad.
Warenhaus Kaufhof en Nachrichten hebben de bombardementen van de tweede wereldoorlog overleefd. Deze gebouwen die ten westen van de gracht gelegen zijn worden gerekend tot de art nouveau. Warenhaus Kaufhof is in 1907-1909 gebouwd naar een ontwerp van de bekende Oostenrijkse architect Joseph Olbrich. Het warenhuis is het eerste grote twintigste-eeuwse gebouw in deze stad die niet in een neo-stijl is gebouwd. De fontein aan het einde van de straat dateert uit dezelfde tijd en is vervaardigd in de conservatieve stijl van de neo-barok.
Ten westen van de gracht bevinden hoofdzakelijk moderne kantoren, terwijl er in het oosten ook veel exclusieve winkels, restaurants en cafés gevestigd zijn. Het statige karakter van deze straat wordt versterkt door de kastanjebomen die langst de gracht groeien.

Rathaus

Het raadhuis dateert uit 1570-73, alhoewel het grotendeels herbouwd is in 1958 m.b.v. achttiende-eeuwse tekeningen. In de tijd waaruit deze tekeningen stammen had men een voorliefde voor de barok. Dit heeft zijn sporen achtergelaten m.b.t. de reconstructie van dit bouwwerk

Wilhelm Marx Haus

Dit gebouw dat tussen 1922 en 1924 is vervaardigd behoort tot de eerste hoogbouwprojecten in Duitsland. Het telt twaalf verdiepingen en wordt bekroond door maaswerk waarachter zich een container met bluswater bevindt. Dergelijke bluswatervoorzieningen op het dak van hoogbouw is eerder regel dan uitzondering.

Mannesmann-Verwaltungs-gebäude

Het ontwerp van dit gebouw uit 1912 is afkomstig van Peter Behrens (1868-1940). Deze architect is een bekende voorvechter van zakelijke gerichtheid in de architectuur en de toegepaste kunst. Het is beslist niet zijn bekendste werk, alhoewel het vernieuwend en invloedrijk is door de nadruk te leggen op de functie van het gebouw. Nodeloze versieringselementen liet Behrens achterwege. Het is gebouwd in opdracht van een staalconcern die behoefte had aan een administratiekantoor.

Kaart Dusseldorf
Hotels Düsseldorf