Plan uw reis naar Frankrijk via OpReisFrankrijk.nl

Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Château de Blois

Het kasteel van Blois werd in de 10de eeuw opgericht. In de eerste instantie betrof het een versterkte vesting van de graven van Blois. Deze machtige leenheren breidden het kasteel uit gedurende generaties.

Op onderstaande foto zie je een ruiterstandbeeld van Lodewijk XII. Het staat in een nis van de voorgevel. In 1462 werd de toekomstige in dit kasteel geboren. Ook na zijn troonsbestijging bleef Blois zijn belangrijkste verblijfplaats. Tot diep in de 16de-eeuw behoorde de residentie tot de favoriete woonplaatsen van Franse vorsten.
De eeuwenlange bewoning door fortuinlijke eigenaren had talrijke ingrijpende verbouwingen en uitbreidingen tot gevolg. Zo zijn er gedurende de eeuwen vleugels toegevoegd. De uitbreidingen zijn karakteristiek voor de desbetreffende bouwperioden met grote stijlgevolgen als gevolg.

Het kasteel in de 13de en 14de eeuw

De oudste behouden zaal, de Salle des Etats Généraux, is rond 1220 gebouwd in opdracht van graaf Thibaut VI. Deze ruimte diende als ontvangstzaal en vergaderingsruimte voor de Standenvergadering. Het is de grootste 13de -eeuwse gotische zaal van Frankrijk (foto linksonder).

Van de oorspronkelijke vesting zijn verder de 13de-eeuwse entree en toren behouden. Rechts op bovenstaande foto staat de Tour du Foix, een onderdeel van de middeleeuwse vestingmuur. Het terras waarop dit verdedigingswerk is gelegen biedt een schitterend zicht op de omgeving.

Lodewijk XII

(koning van 1498-1515)

In 1498, na de troonsbestijging van Lodewijk XII, werd het kasteel van Blois de belangrijkste verblijfplaats van het Franse hof. Op onderstaande foto is de voorgevel van het paleis te zien vanaf Place de Château met links de gevel van Lodewijk XII. De ramen zijn niet geordend volgens een op de symmetrie berustend systeem. Helemaal rechts zie je de buitenkant van de Salle des États généraux.

De Lodewijk XII-vleugel is tussen 1498 en 1503 gebouwd. De stijl is typerend voor de flamboyante gotiek, maar er zijn al enige renaissancistische elementen te bespeuren. Op de muren zijn het symbool (egel) en motto (dichtbij en veraf kan ik mezelf verdedigen) van Lodewijk XII afgebeeld.  Boven het portaal staat een ruiterstandbeeld van Lodewijk XII (een kopie). Een praktische vernieuwing was de galerij waarop de vertrekken uitkomen. Voorheen stonden de vertrekken alleen in verbinding met de aangrenzende ruimte.

Lodewijk XII liet ook Chapelle St.-Calais bouwen op de plaats van een voorganger. Van deze privékapel is alleen het koor behouden. Het schip werd in de 17de eeuw gesloopt om ruimte te maken voor nieuwbouw.

De Frans I vleugel (1515-1524) en meer

Volgens velen is de Frans I vleugel, met haar wereldberoemde wenteltrap, de mooiste vleugel van het kasteel van Blois. Informatie daarover en meer staat op Kasteel van Blois; deel 2.

 
Kaart Blois
 
Informatie over de omgeving Blois: Zie OpReisFrankrijk.nl Centre