Plan uw reis naar Frankrijk via OpReisFrankrijk.nl

Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Kathedraal St.-Louis Blois

De kathedraal van Blois nam gedurende de eeuwen vorm aan op de plaats van de Karolingische kapittelkerk St-Solenne. De eerste kerk werd aan het einde van de 10de-eeuw gebouwd ter ere van het stoffelijk overschot van de Heilige Solene, een bisschop uit de vijfde eeuw. De opdrachtgevers waren de graven van Blois.

Het centrale schip en de apsis van de eerste kerk ligt onder het koor van de kathedraal. In de elfde eeuw werd de Karolingische kerk vergroot om onderdak te kunnen bieden aan de grote aantallen pelgrims. De overblijfselen van de voorganger dragen de naam Crypte Saint-Solenne. Bij de bouw van de 12de -eeuwse kerk werd het bewaard gebleven gedeelte van de oudere kerk namelijk een crypte. Van de 12de-eeuwse kerk is de benedenverdieping van de klokkentoren behouden.

In de zestiende eeuw werd de kathedraal grotendeels herbouwd. In 1678 richtte een orkaan enorme verwoestingen aan. Daarna begon de 17de-eeuwse herbouw. Er vond een reconstructie plaats naar het oorspronkelijke gotische ontwerp. De hoge toren aan de zijkant is echter in renaissancestijl ontworpen en voorzien van een lichtkoepeltje.

De ramen in het schip en de zijbeuken zijn ontworpen door Jan Dibbets. Eeuwenoude christelijk symbolen zoals vissen, slangen en wijnranken zijn gecombineerd met getallen en Bijbelse teksten. De moderne vormgeving contrasteert met de negentiende-eeuwse ramen van het koor.

 
Kaart Blois
 
Informatie over de omgeving Blois: Zie OpReisFrankrijk.nl Centre