Plan uw reis naar Frankrijk via OpReisFrankrijk.nl

Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Geschiedenis Autun

Autun is gesticht door Augustus aan het einde van de eerste eeuw voor Christus. De stad was toentertijd Augustodunum, de stad van Augustus, genaamd. Autun werd snel één van de belangrijkste steden van het Romeinse Gallië. De stad groeide hard dankzij de handel. De strategische ligging aan een belangrijke weg tussen Lyon en Boulogne speelde daarbij een grote rol. Agostodunum stond ook bekend als centrum voor de wetenschap.

Detail van een Gallo-Romeins grafmonument, musée Rolin.

Autun is één van de weinige steden die in zijn vroege geschiedenis veel groter was als nu. Ten tijde van de Romeinen had de stad zelfs vier maal zoveel inwoners als nu. Er zijn veel Romeinse monumenten ten dele bewaard gebleven. Liefhebbers kunnen een wandeling maken langs deze ruines en bouwwerken De Porte St-André, de Porte d’Arroux, het Romeinse theater en de tempel van Janus getuigen nog steeds van dit roemrijke Romeinse verleden.

exterieur van de kathedraal st.-Lazerne

Vanaf de derde eeuw na Chr. werd de stad geteisterd door invasies. Het duurde tot de middeleeuwen voordat Autun een nieuwe bloeiperiode kende. Nicolas Rolin speelde een grote rol in deze opleving. Hij is in 1376 geboren in Autun. Als kanselier van Bourgondië had hij grote invloed binnen het gehele rijk. Een zoon van hem werd bisschop van Autun. Deze bisschop heeft ervoor gezorgd dat de stad groeide als religieus centrum. Deze groei was al in gang gezet door het bemachtigen van een relikwie van de Heilige Lazerne. De kathedraal St.-Lazare is ter ere van dit relikwie gebouwd.

 
kaart Autun