Plan uw reis naar Frankrijk via OpReisFrankrijk.nl

Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Cathédrale St.-Lazare Autun

Deze schitterende kathedraal stamt uit de twaalfde eeuw. De kerk is gebouwd tussen 1120 en 1146 ter ere van de relieken van de Heilige Lazarus. Gedurende de middeleeuwen waren relikwieën van bijzondere waarde. Kerken werden wel vaker gebouwd om relikwieën en de massa’s pelgrims die daarop afkwamen een onderdak te bieden.
De Saint-Lazerne is beïnvloed door Cluny III. Bisschop Etienne de Bâgé begon met de bouw in 1120. Hij had veel waardering voor de hervormingen die men in Cluny had verwezenlijkt.

Één van de twee torens die het hoofdportaal flankeert, Cathédrale St.-Lazare te Autun

In de vijftiende eeuw zijn de klokkentoren, een deel van het koor, en de kapellen van de rechterzijbeuk toegevoegd. De kapellen in de linkerzijbeuk stammen uit de zestiende eeuw. In de achttiende eeuw is de kerk beschadigd door zijn eigen kanunniken. Violet-Le-Duc restaureerde St. Lazare in de negentiende eeuw. De twee torens die het hoofdportaal flankeren zijn onder zijn leiding gebouwd naar het voorbeeld van Paray-le-Monial.

Timpaan met het laatste oordeel van Gislebertus, Cathédrale St.-Lazare te Autun

De St. Lazarekerk is zeer beroemd dankzij het schitterende twaalfde-eeuwse beeldhouwwerk van Gislebertus. Hij behoort tot een zeer select gezelschap middeleeuwse kunstenaars wiens naam bewaard is gebleven. Aan hem worden zowel kapitelen als het timpaan met het laatste oordeel toegeschreven Het timpaan is tussen 1130 en 1135 vervaardigd en bevindt zich in het voorportaal. Doordat het in de achttiende eeuw was bepleisterd is het niet verwoest tijdens de Revolutie. Aan Gislebertus wordt ook het kapiteel waarop Judas zelfmoord pleegt toegeschreven. Oorspronkelijk versierde het een pilaar in het koor, maar tegenwoordig is het samen met enkele andere schitterende kapitelen tentoongesteld in de kapittelzaal. Ook het schip van de kerk beschikt over veel mooi versierde kapitelen.

Kapiteel met de val van Simon de tovenaar uit het schip van de Cathédrale St.-Lazare te Autun

 
kaart Autun