Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Het Mauritshuis

Het museum is gevestigd in een gebouw van Jacob van Campen(1595-1657). Het Mauritshuis en is in opdracht van Johan Maurits van Nassau-Siegen gebouwd tussen1633-1644. In 1644 is het voltooid door Pieter Post. Na Jacob van Campen is hij de bekendste architect uit die tijd in de Noordelijke Nederlanden. Het gebouw heeft vele andere huizen in de Noordelijke Nederlanden beïnvloed. Dit bouwwerk is een typisch voorbeeld van de Classicistische stijl in Nederland.

Jacob van Campen heeft zijn stempel gedrukt op de ontwikkeling en vormgeving van deze stijl die rond 1620 ontstond. Zijn werk is sterk beïnvloed door de architectuur van Italië (m.n.Palladio). Hoogstwaarschijnlijk is hij in Italië geweest en heeft hij daar ter plaatse gebouwen bestudeerd. Er zijn duidelijke overeenkomsten met de architectuur van Italië uit m.n.de zestiende eeuw en de eerste decennia van de zeventiende eeuw. Net als in Italië wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van elementen die aan de oudheid ontleend zijn om het gebouw van een waardige allure te voorzien. Ook de wijze waarop die elementen aangewend worden binnen de architectuur van die tijd is gelijkaardig. De gevel van het Mauritshuis is bijvoorbeeld voorzien van een kroonlijst die gedragen wordt door Ionische zuilen die op hun beurt de muur onderverdeelt en hierdoor voor een statig ritme zorgen. Ook is er gebruik gemaakt van frontons (boven de venster onder de kroonlijst). In het midden van de gevel is er een stuk wat iets naar voren staat en waarvan de totale vormgeving sterke gelijkenis toont met een klassiek tempelfront. Ondanks dat dit gebouw wat aard betreft heel anders is als bijvoorbeeld de voorgevel van de St. Pieter te Rome van Carlo Maderno zijn er toch veel overeenkomsten. Het is interessant om dergelijke gebouwen te vergelijken om zodoende gelijkenissen en verschillen tussen de Nederlandse en Italiaanse architectuur ontdekken. Dergelijke Italianiserende bouwstijlen werden vaak door het hof en daaraan verbonden kringen aangewend om zichzelf als humanist te manifesteren.Dergelijke architectuur in de noordelijke Nederlanden was ook beïnvloed door het franse classicisme en het engelse palladionisme.

Het Mauritshuis biedt onderdak aan een bijzonder mooie collectie Vlaamse en Nederlandse schilderkunst. Er zijn meerdere topstukken aanwezig uit de Nederlandse Gouden eeuw , zoals bijvoorbeeld Rembrands 'De anatomische les van professor Tulp' (1632) en Vermeers 'Het meisje met de parel' en 'Gezicht op Delft' (ca.1660). Andere bekende zeventiende eeuwse kunstenaars wiens werk er te bezichtigen is zijn o.a.: Carel Fabritius ,Frans Hals, Meindert Hobbema, Jan van Goyen, Paulus Potter, Jacob van Ruisdaal, Jan Steen en Gerard Terborch. De bekendste vertegenwoordigde Vlaamse kunstenaars zijn Hans Memling, Rogier van der Weyden en Peter Paul Rubens.Veel schilderijen zijn voorzien van een zorgvuldige samengestelde uitleg. Doordat de collectie zeer uitgebreid is wil men nog wel eens veranderingen aanbrengen in hetgeen men exposeert. Een deel van de collectie is ondergebracht in Galerij Prins Willem V (zie Den Haag diversen).

Gemeente museum Mauritshuis Paleis Noordeinde
Binnenhof Diversen Den Haag Den Haag
  Kaart Den Haag