Plan uw reis naar Frankrijk via OpReisFrankrijk.nl

Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Musée Rolin Autun

Detail uit en Gallo-Romeins mozaïek, Musée Rolin in Autun

Het Musée Rolin is gedeeltelijk gevestigd in een vleugel van het vijftiende-eeuwse herenhuis van Nicolas Rolin (zie Beaune). Het hoofdgebouw van deze woning is echter vervangen door een negentiende-eeuws bouwwerk, Hôtel Lacomme genoemd.
De museumobjecten dateren uit de oudheid tot en met de 20e eeuw. De belangrijkste collecties, zowel wat kwaliteit als kwantiteit betref, stammen echter uit de oudheid en de middeleeuwen. Er zijn Gallische en vele Gallo-Romeinse objecten te bewonderen, zoals beeldhouwwerken en mozaïeken.

Gallo-Romeinse sarcofaag, Musée Rolin te Autun

Het beroemdste museumobject is de verzoeking van Eva, een Romaans beeldhouwwerk dat wordt toegeschreven aan Gislebertus. Afgebeeld is een sensuele Eva die de appel plukt. Dit schitterende en befaamde beeldhouwwerk is in 1856 ontdekt in een muur van de St. Lazere. Er zijn meer kunstschatten uit deze kerk in het museum ondergebracht, zoals fragmenten van de graftombe van de H. Lazarus. Het museum beschikt ook over goed geconserveerde Vlaamse en Franse primitieven.

De renaissance en barok zijn eveneens vertegenwoordigd, zij het niet door bijzonder opmerkelijke kunstobjecten. Er zijn ook enkele schilderijen uit de twintigste eeuw te zien, waaronder werk van Maurice Denis.

De verzoeking van Eva, ca 1130, Gislebertus, Musée Rolin in Autun

 
kaart Autun