Plan uw reis naar Frankrijk via OpReisFrankrijk.nl

Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Het interieur

De weelderige ingerichte vertrekken zijn o.a. voorzien van schilderijen, beschilderde plafonds en wandtapijten. Tot de belangrijkste kamers behoren de Salle des Gardes (bovenstaande foto) en de Chambre de Diana Poitiers. In Beide kamers zijn de muren rijkelijk voorzien van Vlaamse wandtapijten. In de kamer van Diana de Poitiers is een schouw te zien van de beeldhouwer Jean Goujon (ca. 1510-1568). Elegante langgerekte figuren zijn kenmerkend voor zijn stijl (zoals de vrouwen op de hoeken). Goujon wordt gerekend tot de school van Fontainebleau. De H en de C verwijzen naar Hendrik II en Catherine de ’Medeci. De verstrengelde C lijkt ook op een D, mogelijkerwijs een ironische verwijzing naar de driehoeksverhouding van Hendrik II.


In het kasteel zijn nog vele andere schitterend bewerkte open haarden te zien. Op de onderstaande foto is de schoorsteen in de Frans I Kamer afgebeeld. Onderaan de schoorsteenmantel zijn verfijnde motieven te zien die typerend zijn voor de renaissance. Daarboven staat de lijfspreuk van Thomas Bohier (S’il vient á point, me souviendra’).

Het Cabinet Vert diende als de werkkamer van Catherine de’ Medici en was in die tijd met groen fluweel behangen. Het plafond uit de zestiende eeuw is bewaard gebleven. Ook hier zijn de verstrengelend C’s afgebeeld. In deze ruimte bevinden zich schilderijen van grote kunstenaars als Tintoretto, Jordaens, Goltzius, Veronese, Van Dyck en Poussin. Ook staan er twee Italiaanse kasten uit de zestiende eeuw.

De privékapel is, uitgezonderd de ramen, goed bewaard gebleven. Het gebrandschilderde glas brak in 1944 en is in 1953 vervangen. Het ontwerp is van Max Ingrand. Pilasters met acanthusbladeren en hartschelpen dragen de gewelven waarin familiewapens zijn verwerkt. Er zijn in het kasteel nog vele andere kamers te zien die een bezoek waard zijn.

Informatie over de omgeving Chenonceau: Zie OpReisFrankrijk.nl Centre