Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Kröller-Müller Museum

Dit museum behoort tot de allermooiste musea van Europa. De schitterende collectie behelst beeldende kunst uit de zestiende eeuw tot en met hedendaags werk. Met name de beeldende kunst uit de tweede helft van de negentiende en de 20e eeuw zijn bijzonder goed vertegenwoordigd. Een van de zwaartepunten in de collectie betreft de werken van de impressionisten en postimpressionisten ( er is bijvoorbeeld veel werk van van Gogh).

Van Gogh, cafeterras bij avond,1888


Het museum beschikt over de omvangrijkste beeldentuin van Europa. De beeldhouwkunst komt schitterend tot zijn recht in een prachtige en gevarieerde omgeving. De collectie kan buigen op de grootste driedimensionale kunstenaars vanaf het einde van de negentiende eeuw. Auguste Rodin, Richard Serra, Henry Moore en Barbara Hepworth zijn enkele van de vele grote kunstenaars wiens werk u daar kunt bezichtigen

Rodin, hurkende vrouw,1882


Ook op het gebied van de architectuur is er veel te beleven. Het museum is door de Henry van de Velde ontworpen en na 1935 gebouwd. De strakke vormgeving was deels geïnspireerd door de collectie. Wanneer je het gebouw bekijkt is het moeilijk voor te stellen dat het is ontworpen door de grote pionier van de Art-nouveau. Diegenen die zijn oeuvre beter kennen weten echter dat zijn architectuur strakker werd in de 20e eeuw. Het museum was ontworpen als een tijdelijk gebouw. Mevrouw Krüller-Müller had immers een veel groter museum voor ogen. Dit is echter nooit gerealiseerd. Het gebouw is later wel uitgebreid. In 1970-71 werd het musea grondig gerestaureerd nadat het Rijk het als monument had erkend. In de beeldentuin staat een paviljoen van een andere grote architect uit de Benelux, namelijk Rietveld.