Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Straatsburg

Hotels Straatsburg:

Kaart Straatsburg
   
   

Elzas Gezinreisgids

Elzas

 

Meer informatie over ... Champagne-Ardennen, Lotharingen & Elzas

Straatsburg is gelegen in de Elzas aan de rivier de Ill. Deze stad bezit de grootste rivierhaven van Frankrijk en een beroemde universiteit. Het is qua inwoners de zesde stad van Frankrijk (ca. 388000 inwoners).

De stad is ondanks zijn grote zeer charmant en pittoresk gebleven. Dit geld m.n. voor de oude wijken van de stad waar zich veel vakwerkhuisjes bevinden. Straatsburg kent veel plaatsen waar het gezellig vertoeven is temidden van oude gebouwen. Het marktplein is zo’n plaats. Er staat een schitterende kathedraal terwijl het plein wordt omzoomd door historische gevels. Wie dubbel wil genieten kan vanaf een terras deze omgeving bewonderen. La Petit France (bovenstaande foto) is eveneens een zeer gezellig en goed geconserveerd historisch stadsdeel. Talrijke vakwerkhuizen zijn opgetrokken langs het stromende water. Hier woonden vroeger ambachtslieden. De huizen in de Rue du Bain-aux-Plantes stammen grotendeels uit de zestiende en zeventiende eeuw (foto onder).

Straatsburg heeft de toerist vele kunsthistorische traktaties van formaat te bieden. Het beroemdste is de imponerende kathedraal. De stad heeft ook meerdere musea met een zeer waardevolle collectie. Het Musée d’Art Moderne et Contemporain biedt onderdak aan één van de mooiste collecties moderne kunst in Frankrijk (onderstaande foto). Eveneens zeer de moeite waard is het Musée Archeologique, Musée de l’Oeuvre Notre-Dame en het Musée des Beaux-Arts.

De stad neemt een zeer belangrijke plaats in binnen Europa. Dit is te danken aan de Europese Raad die hier sinds 1949 zetelt. In het noordoosten van de stad zijn veel hoofdgebouwen van Europese instellingen gevestigd, o.a. het gebouw van de Europese Unie. Deze gebouwen zijn interessant voor liefhebbers van moderne architectuur.