Plan uw reis naar Frankrijk via OpReisFrankrijk.nl

Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Reims

Hotels Reims:

 
Meer informatie over ... Champagne-Ardennen, Lotharingen & Elzas

Reims ligt aan de oevers van de rivier de Vesle. De stad bezit maar liefst vier gebouwen die vermeld staan op de UNESCO wereld-erfgoedlijst, namelijk de Cathédrale Notre-Dame, de Basilique Saint-Remi, het Palais du Tau en het Musée Saint-Remi. In de twee laatst vermelde gebouwen zijn interessante musea gevestigd. In het Palais du Tau, het voormalige aartsbisschoppelijke paleis, zijn beelden en andere kunstwerken uit de kathedraal ondergebracht. In de voormalige Abbaye Saint-Remi zijn meerdere collecties te vinden, onder meer Romeinse vondsten en religieuze kunstvoorwerpen uit de middeleeuwen. De wereldberoemde kathedraal is natuurlijk het bekendste gebouw van Reims.

De Basilique Saint-Remi gezien vanaf de kloostergangen van Musée Saint-Remi

In de stad bevinden zich nog andere religieuze gebouwen, waaronder de gotische Église St-Jacques en de Chapelle Foujita. De kapel is door Foujita (1886-1968) ontworpen en gedecoreerd. Deze Japanse schilder en illustrator streefde naar een synthese tussen oosterse en westerse kunst. Zachte kleuren, een golvende lijnvoering en gracieuze houding domineren het interieur.

Musée-Hôtel Le Vergeur te Reims

In het centrum liggen eeuwenoude bezienswaardige gebouwen naast twintigste-eeuwse bouwwerken die gekenmerkt worden door gebrek aan creativiteit en fantasie. Hierdoor is het totaalbeeld niet pittoresk. Toch heeft de stad naast de indrukwekkende hoogtepunten ook een groot aantal oude gebouwen die een wandeling door het centrum aantrekkelijk maken. Het Ancien Hôtel des comtes de Champagne dateert uit de dertiende eeuw. Tot de mooiste huizen van de stad behoort Musée-Hôtel Le Vergeur. Het renaissancistische hôtel de la Salle is tussen 1545 en 1556 gebouwd. Het huis ernaast is eveneens fraai; het is voorzien van een koetspoort, geflankeerd door de gebeeldhouwde gestalten van Adam en Eva. Let ook op het gebeeldhouwde fries. De gebouwen die de contouren van het Place Royale vormen zijn zorgvuldig op elkaar afgestemd. Het plein is een mooi voorbeeld van Louis-XVI-architectuur. Het is in 1760 aangelegd naar een ontwerp van Legendre.

Place Royale te Reims

De oude universiteitsstad is gelegen in het hart van de wijngaarden. Het is daardoor het centrum van de champagne wijn en de zetel van ruim twintig voorname champagnehuizen. Liefhebbers van deze mousserende wijn kunnen in meerdere champagnehuizen deelnemen aan een rondleiding of proeverij ( Informatie hierover is te krijgen bij het toeristische informatiebureau). De bekendste huizen bevinden zich rond het Champ de Mars en op de hellingen van de Butte St. Nicaise. Uit deze helling dolven de Romeinen kalksteen voor hun gebouwen, aquaducten en wegen. De steengroeven bleken later door hun constante temperatuur ideale plaatsen om wijn te laten rijpen. Het Champagnehuis Pommery heeft zijn stelsel van gangen versierd met negentiende-eeuwse beelden en een wijnvat van art nouveau kunstenaar Emile Gallé. Het vat is geschikt voor 75000 liter. De firma Taittinger beschikt eveneens over mooie wijnkelders. Een gedeelte van hun flessen rijpen in de crypten van de dertiende-eeuwse Abbaye St-Nicaise. De abdij is verwoest tijdens de Franse Revolutie.Reims is dan ook zonder meer een boeiende stad voor een lang weekendje weg.

De facade van de wereldberoemde Cathédrale Notre-Dame te Reims