5* Radisson hotel Antwerpen

 

Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Rubens

Pieter Paul Rubens, De Kruisafneming, 1612-1614, Olieverf op paneel, 420x310 cm (middenpaneel), 420x150 cm (zijpanelen)

Aan dit werk kan je heel goed zien dat Rubens beinvloed is door de Italiaanse schilderstraditie. De manier waarop hij met het licht omgaat roept direct het werk van Caravagio  in gedachten op. Het contrast in kleur, licht en donker, de diagonale compositie en het pathos zijn typerend voor de barok. Opvallend is ook dat langs deze diagonale compositie zich de bewegingen van de personages voltrekken. De mensen werken duidelijk samen en de ene zijn handelen wordt beantwoord door de anderen.

Rubens' Kruisafneming, in tegenstelling met de kruisoprichting werd voor de kathedraal onze lieve Vrouwekathedraal geschilderd. Zij waren dus aanvankelijk niet bedoeld om samen tentoongesteld te worden of elkaar aan te vullen. Pas in de vorige eeuw werden ze in de kathedraal bijeengebracht

Pieter Paul Rubens, Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel opgenomen, 1625, olieverf op paneel, 490x325 cm

Ook het schilderij in het hoofdaltaar is van de hand van Rubens en werd besteld in 1619. Het werk zou pas afgeleverd worden in 1625, na het overlijden van de besteller, deken Del Rio (1624). De aanvankelijke twijfel tussen een kroning van Maria en een Ten-Hemel-opneming werd in het voordeel van de laatste beslist, mede omdat de correcte benaming van deze kerk Onze-Lieve-Vrouwen-ten-Hemel-Opgenomen luidt. Vergeleken met de triptieken van de kruisoprichting en de kruisafname vertoont dit werk heel wat minder dramatiek. Het totaal ander karakter van de voorstelling zette Rubens aan tot een wervelende compositie met volledig verschillend kleurgebruik. Voor het overvloedig gebruikte ultramarijn, een dure kleurstof, ontving de meester overigens 45 gulden extra.

 

Hotels België

Op de pagina hotels België van Europa-Hotels kunt u een hotel boeken, uw route bepalen met een kaart en via tekstlinken weer teruggaan naar alle Belgische steden op Kunsttrip.

 

Kaart Antwerpen