Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Cathédrale Notre-Dame

De bouw van deze rijkelijk met beeldhouwwerk voorziene kerk ving aan in het begin van de elfde eeuw en duurde tot en met de vijftiende eeuw. Slechts enkele delen van de oorspronkelijk Romaanse kerk zijn bewaard gebleven, zoals gedeeltes van het koor en de daaronder liggende grote crypte. De keus voor herbouwen in de gotische stijl werd gestimuleerd door de nieuwbouw van de St.-Denis van Parijs. Het schip werd rond 1240 herbouwd. Het dwarsschip en het oostelijk koor zijn beiden in de 2e helft van de 12e eeuw herbouwd op de fundamenten van het voormalige laat Romaanse gedeelte.

Voor een gotische kerk is de breedte zeer uitgestrekt t.o.v. de hoogte. Dit komt doordat men gebruik heeft maakte van de oude fundamenten en rekening moest houden met de bestaande Romaanse elementen. Het schip kon bijvoorbeeld niet hoger worden dan de Romaanse vieringtoren.

Rond 1275 begon men met de bouw van de gevel van de kathedraal. De bouw werd voltooid in 1439. In dat jaar is één van de spitsen van de Westgevel voltooid. Oorspronkelijk waren er twee gepland. Opvallend is de bijzonder rijkelijk versiering door een overvloed aan fijn maaswerk (foto boven). Tussen het voorste maaswerk en de uiteindelijke muur bevindt zich ruimte. Deze ruimte is op sommige plaatsen met beelden en maaswerk opgevuld. Er ontstaat op deze wijze een gelaagd effect. De architect Erwin von Steinbach is onder meer verantwoordelijk geweest voor de westelijke façade. Zijn invloed precies is geweest is niet meer te achterhalen.

De kathedraal is ook geroemd om zijn glas in loodramen.Met name de twee roosvensters daterend uit de 12e en 13e eeuw zijn bekend. In de 2e W.O. is het glas in veiligheid gebracht. Het maaswerk van de roosvensters is eveneens schitterend. Het interieur herbergt meerdere bezienswaardigheden. De Pilier des Anges (bovenstaande foto) is rond 1230 gebouwd. Daarachter bevindt zich een astronomische klok uit de zestiende eeuw. In het musée de l’Oeuvre de Notre-Dame zijn meerdere schatten te vinden die zich voorheen in deze kerk bevonden.

Kaart Straatsburg
   
   

Elzas Gezinreisgids

Elzas

 

Meer informatie over ... Champagne-Ardennen, Lotharingen & Elzas