Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Geschiedenis Straatsburg

Ruim 2000 jaar geleden is Straatsburg gesticht. De grond was moerassig, maar de ligging aan de Ill had ook veel voordelen. Straatsburg groeide snel doordat het gelegen was op een belangrijk verkeersknooppunt. Om die reden werd er gesproken over Strateburgum, stad der wegen. De stad is door zijn gunstige ligging gedurende de eeuwen vaak ingenomen, wat gepaard ging met verwoestingen.

In 842 legden Karel de Kale en Lodewijk de Duitser een eed van trouw af in Straatsburg. Deze eed maakte hen sterker ten opzichte van hun broer Lotharius. In 1431 heeft Gutenberg daar enige jaren aan de uitvinding van de drukpers gewerkt. In 1566 is de universiteit opgericht. Deze behoort tot de oudste van Frankrijk. Johann Wolfgang von Goethe heeft er gestudeerd.

In 1681 werd Straatburg Frans. Louis XIV stuurde vervolgens Vauban naar Straatsburg om de middeleeuwse verdedigingswerken te verbeteren. Hij liet o.a. de dam op de bovenstaande foto bouwen. La Marseillaise is in 1792 geschreven in deze stad. De burgemeester van Straatsburg gaf aan Rouget de Lisle de opdracht om een strijdlied te schrijven. Het lied begeleidde de soldaten die vanuit Marseille naar het noorden trokken omwille van de Franse revolutie. In 1870 werd de stad door de Duitsers belegerd en zwaar gebombardeerd. Kort daarop werd de stad ingenomen door de Duitsers. Tot 1918 bleef Straatsburg Duits grondgebied.

In 1887 is Hans Arp geboren in Straatsburg. Hij vindt de kathedraal van zijn geboortestad, dankzij de glas in lood ramen, de mooiste bezienswaardigheid die hij gezien heeft. Het Musée Historique is gewijd aan de geschiedenis van de stad. Het bevind zich in een 16e-eeuws gebouw wat oorspronkelijk diens deed als slachthuis.

Kaart Straatsburg
   
   

Elzas Gezinreisgids

Elzas

 

Meer informatie over ... Champagne-Ardennen, Lotharingen & Elzas