Plan uw reis naar Frankrijk via OpReisFrankrijk.nl

Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Dijon

Hotels Dijon:

Kaarrt dijon
Campings Dijon
Meer informatie over ... Bourgondië / Franche-Comté

Dijon is de hoofdstad van het departement Côte–d’Or. De stad is bekend om zijn schitterende architectuur, het Musée des Beaux-Arts en zijn goede keuken. Deze charmante stad heeft grofweg 151.000 inwoners.

In het centrum van Dijon staan enkele schitterende bouwwerken. De oorsprong van enkele gebouwen gaat terug tot de middeleeuwen. In de zeventiende en de achttiende eeuw zijn er veel herenhuizen in opdracht van parlementariërs gebouwd. Tot in de achttiende eeuw was de Rue de Forges de hoofdstraat van de stad. Vroeger bevonden zich hier veel smederijen (forge betekent smederij). Er staan nog steeds enkele indrukwekkende gebouwen die op het aanzien van deze straat duiden, zoals het maison des Milsand uit 1561 op no 38 (foto boven). In deze straat is het Hôtel Chambellan gelegen, waarin het toeristenbureau is gevestigd. De onderstaande foto’s zijn van dit gebouw.


De rue Verrerie is interessant omwille van zijn vijftiende-eeuwse vakwerkhuisjes met gebrandschilderde ramen (m.n. no 8 +10+ 12 ). Een ander mooi huis in het centrum is het Maison des Cariatides, Rue Chaudronnnerie no 28. Hôtel de Voqüé is één van Dijons mooiste zeventiende-eeuws herenhuizen. Het decoratieve dak is typisch Bourgondisch. Verschillende kleuren dakpannen vormen patronen. Tot de bekendste gebouwen behoren het Palais des Ducs et des états de Bourgone, de St.-Michel, de Nortre-Dame en de St.-Bénigne. (foto onder)

In Dijon zijn er beelden te zien van Claus Sluter, een beeldhouwer uit de Nederlanden die zijn tijd ver vooruit was. Beelden van hem zijn te bezichtigen in de Chartreuse de Champmol, het Musée Archéologique en in het Musée des Beaux Arts. Dit laatstgenoemde museum is alleen al een bezoek aan de stad waard.