Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

geschiedenis Bremen

De geschiedenis van Bremen gaat terug naar Karel de Grote. Een tien meter hoog beeld van Roland, een neef van Karel de Grote, staat voor het stadhuis. Roland staat in Midden-Europa symbool voor burgerrechten, burgervrijheden en de onafhankelijkheid van een stad. Hij kijkt naar de kathedraal, hij houdt als het ware de bisschop in het oog die de macht van de burgerij wou verkleinen. Het zwaard is een traditioneel symbool van gezag en rechtspleging. In de handen van Roland staat het symbool voor de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht. De inscriptie verwijst naar de stadsrechten die de keizer heeft verleend.

beeld van Roland

In 1358 werd Bremen een Hanzestad. Dit kwam de welvaart ten goede. De stad was gespecialiseerd in de handel van onder andere koffie en wol. Bremen heeft ook veel verdiend aan de export van Duitse wijnen. In de Ratskeller worden nog altijd ongelooflijk veel Duitse wijnen geserveerd.

Bremen vanaf de Weser gezien

Bremen behoort niet tot Nedersaksen, de deelstaat waarin het gelegen is. Het vormt samen met Bremerhaven een onafhankelijke stadsstaat. In de negentiende eeuw werd een nieuwe dochterstad gesticht, Bremerhaven, die de positie van de haven moest versterken. Bremerhaven is aan de monding van de rivier gelegen, ruim 50 km ten noorden van Bremen. Hier is het door het door Hans Scharoun ontworpen scheepvaartmuseum te vinden.

Kaart Bremen