Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Haus Hohe Pappeln Weimar

Henry van de Velde (1853-1957) kwam in 1902 naar Weimar om te dienen als artistiek adviseur aan het hof van groothertog Wilhelm Ernst. Hij richtte nog in hetzelfde jaar de plaatselijke kunstnijverheidsschool op. In de periode 1906-1914 was hij directeur van deze opleiding.

De beroemde Belgische architect ontwierp het tussen 1906 en 1907 gebouwde Haus Hohe Pappeln (huis onder de hoge populieren). Hij verbleef enkele jaren met zijn familie in dit landhuis buiten het centrum van Weimar. Aangezien hij zelf opdrachtgever was hoefde hij geen rekening te houden met derden. Het huis werd dan ook volledig naar eigen smaak en inzicht vormgegeven. De woning werd uitgerust met veel ramen, deuren en balkons. De vormgeving, beïnvloed door de Engelse reform beweging, is typerend voor zijn vroege werk.

Voordat het Jugendstil huis een museum werd vond een grondige restauratie plaats waarbij delen gereconstrueerd zijn. De begane grond en de tuin zijn opengesteld voor publiek. Je kunt er onder meer de werkkamer, eetkamer en salon bekijken. Het huis biedt onderdak aan meubilair dat van de Velde in 1904 ontwierp voor een andere woning. Liefhebbers van het oeuvre van Henry van de Velde kunnen op andere plekken in Weimar ook werk van hem bezichtigen

Kaar Weimar