5* Ritz Parijs

5* Lutetia Parijs

5* Westin Trianon Palace Versailles

5* Prince de Galles Parijs

Plan uw reis naar Frankrijk via OpReisFrankrijk.nl

 

Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Versailles

Hotels Versailles:

Geschiedenis Versailles
Tuin versailles
Versailles
  Kaart Versailles
   

Veel mensen zijn geneigd om het paleis van Versailles aan Lodewijk XIV te koppelen. Dit is logisch aangezien de zonnekoning de bekendste koning is die daar heeft gewoond. Eveneens is de huidige vormgeving voor een groot deel tot stand gekomen tijdens zijn regeringsperiode. Een nadelig gevolg van deze associatie is echter dat de beschouwer vaak uit het oog verliest dat al in 1631 aan de bouw van het Paleis van Versailles is begonnen.

Lodewijk XIV zijn vader, Hendrick IV, ging reeds regelmatig jagen in Versailles. Lodewijk XIII nam deze gewoonte over. In de tijd dat zij er jaagden was het een moerassig haast onbewoond gebied. Na afloop van de jacht moesten zij terug naar het slot van Saint-Germain-en-Laye of naar het Louvre in Parijs. Lodewijk XIII brengt daar in 1624 verandering in door er een jachtpaviljoen te bouwen. In 1632 laat hij die vervangen door een kasteel. De bouw duurde tot 1636. Dit kasteel en de omliggende tuinen vormen het oudste deel van het huidige paleis van Versailles.

versailles paleis

Lodewijk XIV maakt van Versailles zijn woonplaats. Voordien woonde hij net als zijn vader in het Louvre te Parijs. Deze verhuizing had tot gevolg dat Versailles het centrum werd van het franse politieke en culturele leven in plaats van Parijs. Hiervoor zijn waarschijnlijk meerdere oorzaken geweest. Aanleiding was zijn affaire met Louise de la Valliere. Op zoek naar een afgelegen plaats kwam hij daar terecht. Hieropvolgend ontstond al snel het plan om het paleis van Versailles uit te breiden.

Parijs was uitgegroeid tot een van de grootste steden van Europa. De combinatie tussen de dichtbevolkte stad en de zeventiende eeuwse hygiëne had vele ziekten en epidemieën tot gevolg. In Versailles was het leven gezonder en hij kon er zijn favoriete tijdverdrijf uitvoeren; de jacht. De verbouwing van Versailles bracht extreem hoge kosten met zich mee. Dit kwam Lodewijk XIV goed uit aangezien hij het kapitaal van de adel door middel van dit bouwproject liet slinken. Hierdoor werd hun macht veel minder groot.