5* Ritz Parijs

5* Lutetia Parijs

5* Westin Trianon Palace Versailles

5* Prince de Galles Parijs

Plan uw reis naar Frankrijk via OpReisFrankrijk.nl

Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Tuinen Versailles

De Tuinen

 

De eerste tuinen waren ontworpen door Boyceau en Menours tijdens Lodewijk XIII' s koningsschap.Andre le Notre had tussen 1661 en 1668 de tuinen van Versailles vorm gegeven. Hij laat zich daarbij inspireren door Italiaanse voorbeelden, m.n. door de Vaticaanse tuinen van het Belvedere, vormgegeven door Bramante. Hij beschikte over veel arbeiders en water en maakte daar dankbaar gebruik van voor het aanleggen van de vele grootse waterpartijen.Eveneens breidt hij de tuinen verder uit. Andre Le Notre werd opgevolgd door vele andere tuinarchitecten, waaronder Jules Hardouin -Mansart. Deze voert zowel enkele ideeën uit van zijn beroemde voorganger uit, als wijzigingen aan in diens al gerealiseerde projecten. De ontwikkeling van de tuin onder Mansart kenmerken zich door een strenger gebruik van geometrische vormen en patronen. De bekendste tuinarchitect van Versaille is echter Le Notre. Zijn ontwerpen werden in geheel Europa nagevolgd. Desalniettemin zijn de tuinen een product van meerdere generaties tuinarchitecten. Terwijl de tuinen uit de zeventiende eeuw hun stempel drukten op soortgelijke projecten in geheel Europa, was er eind de achttiende eeuw vooral sprake van navolging van de toen in de mode zijnde engelse tuinen. Deze kenmerken zich door een natuurlijker uiterlijk.

tuin versailles

Zicht op gedeelte van de centrale symmetrieas

De symmetrie van het paleis is in de tuin terug te vinden. De helling waarop Versaille gebouwd is werd omgevormd tot meerdere terrassen. De terrassen dragen bij aan een geleidelijke overgang tussen architectuur en natuur. Loodrecht op de vleugels van het paleis valt een soort van spiegelas waar te nemen. Aan de voorzijde loopt deze over het midden van het cour de Marble en de daarvoor liggende pleinen. Deze beheerst zowel het paleis als het park. Op de foto zie je een deel van deze as die gemarkeerd wordt door o.a. de Latona fontein op de voorgrond , het Appollo bassin, en het grand Canal. Op het Grand Canal werden bootfeesten gehouden. Hiervoor was een schip aanwezig en er waren ook gondels.

tuin versailles

Jean Baptiste Tuby (1635-1700): Apollo op zijn zonnewagen, lood, oorspronkelijk verguld

De tuinen vormden een passende achtergrond voor het openbare optreden van de koning. Er vonden o.a. grootse feesten en theatervoorstellingen plaats. In de tuin staan vele beelden opgesteld. Vele zijn afkomstig uit de regeringsperiode van Lodewijk XIV. Ze maken deel uit van de koninklijke propaganda waarin Lodewijk XIV werd vergeleken met Apollo. Vandaar ook zijn bijnaam de zonnekoning. Dit komt duidelijk tot uiting in de beeldengroep ‘Apollo op zijn zonnewagen’. Deze beeldengroep bevindt zich op de hoofdas van de tuin in een achthoekig wateroppervlak. We zien Apollo bij aanvang van zijn dagelijkse tocht over het heelal. De zonnegod draagt er zorg voor dat de zonnekar elke dag weer zijn vaste route vervolgd. Een Triton kondigt de dag aan door te blazen op zijn horen. Over een toekomstige zonnekoning heeft Vergilius al geschreven in zijn boek 'Bucolica'. Onder zijn bewind zou er een Gouden Tijdperk aanbreken. Men heeft dit aspect van dit boek uit de oudheid later wel geinterpreteerd als een profetie op de komst van Christus. Hierbij komt dat Apollo de aanvoerder was van de muzen. Zij bevorderen de wetenschap en de kunsten. Dit alles verklaart waarom de mythe van de zonnekoning zo geschikt werd gevonden voor Lodewijk XIV . Le Notre is een van diegene die verantwoordelijk is voor het weergeven van dergelijke ideeën in het paleispark Le Notre weet een originele tuin te creëren die weer een voorbeeld functie heeft voor vele andere tuinen in Europa, o.a. het Loo.

Versailles tuinen

Balthasar en Caspard Marsy: beeld van de godin Latona (moeder van Apollo).

 

Geschiedenis Versailles
Tuin versailles
Versailles
  Kaart Versailles