Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Mevrouw Schröder

Mevrouw Schröder medeontwerpster!

Mevrouw Schröder was niet alleen de opdrachtgeefster. Zij heeft meegedacht over hoe het huis eruit moest komen te zien vanaf de eerste schetsen tot a met de totstandkoming. Zij had bepaalde ideeën over wonen en die worden in dit huis verwezenlijkt. Zo zijn de schuifwanden bijvoorbeeld tot stand gekomen. Deze ontstonden omdat ze de ruimte enerzijds open wou hebben en anderzijds haar kinderen de gelegenheid tot privacy wou bieden. Aangezien zij op de eerste verdieping woonden is er een spreekbuis gemaakt zodat ze niet voor elke wiswas naar beneden moest komen Eveneens was er een raampje waarachter boodschappen gezet konden worden door bijvoorbeeld de melk boer. De spreekbuis en het raampje waarachter de boodschappen gezet moest worden zijn op de hieronder afgebeelde foto zichtbaar.Ook het interieur is door hun beiden vorm gegeven. Sommige meubelen waren alleen door Rietveld ontworpen, andere gezamenlijk Deze samenwerking was goed bevallen. Nadien hebben zij samen aan andere projecten gewerkt. In de vroege publicaties over het huis staan zij dan ook beiden als opdrachtgevers vermeld. Toen Rietveld een bekende architect werd is haar rol naar de achtergrond geschoven of zelfs buiten beschouwing gelaten.

Rietveld schroder

 

Van woonhuis tot onbewoond monument

Mevrouw Schröder woonde hier tot haar dood, in 1985. Zij was toen 95 jaar oud. Zij heeft dus meer dan zestig jaar in het huis gewoond. Het huis en zijn interieur heeft gedurende de decennia´s wat aanpassingen doorgaan. Deze veranderingen zjjn hoofdzakelijk in overleg met Rietveld. Tot 1932 had Rietveld zijn atelier in dit huis. Nadat Rietveld's vrouw was overleden in 1958, ging hij eveneens wonen in het huis. Hij verbleef daar tot zijn dood in 1964.

Aan het einde van haar leven gaf mevrouw Schröder het huis in handen van de Stichting Rietveld Schröder Huis. Deze stichting was een initiatief van mevrouw Schröder zelf om de waarborging van het huis en zijn interieur na haar dood te verzekeren. Eveneens betrekt zij de architect Bert Mulder met de restauratie van de woning. Het huis zoals het nu is geeft een goed beeld van hoe het was in 1924, zonder dat latere aanpassingen rigoureus over boord zijn gezet.

Rietveld schroder huis

rietveld schroderhuis utrecht Catherijnenconvent utrecht utrecht diversen

Rietveld Schröder Huis

Mevr. Schröder

Catherijneconvent Diversen Utrecht
Kaart Nancy
utrecht
Kaart Utrecht Utrecht WeekendjeWeg.nl Utrecht