Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Het Rietveld Schröder Huis

Het Rietveld Schröder Huis is ontworpen in 1924. Aan het einde van hetzelfde jaar wordt het huis al bewoond. Het Rietveld Schröder huis is het eerste huis dat Rietveld heeft ontworpen. Voordien heeft hij delen van woningen veranderd, verbouwingen uitgevoerd en meubels ontworpen. Opmerkelijk is dat zijn eerste woning ook zijn beroemdste gebouw is geworden. Het interieur is het gezamenlijk product van Rietveld en mevrouw Schröder.

rietveld schroder huis achterkant

Een mijlpaal

Het huis wordt algemeen beschouwd als een mijlpaal in de ontwikkeling van de Europese woningbouw. De vormgeving was destijds uniek. Buurt bewoners spraken over 'het gekke huis' en discussieerden erover. Kunstenaars (o.a.El Lissitsky) en architecten uit heel de wereld kwamen naar Utrecht om het te bekijken. Theo van Doesburg heeft bijgedragen aan de faam van het gebouw door zijn publicaties in het tijdschrift De Stijl. Mevrouw Schröder heeft haar hele leven lang gezorgd dat de plaats die deze woning inneemt in de architectuurgeschiedenis gewaarborgd werd.

Uniek in die tijd was o.a. de open ruimte van de eerst verdieping. Deze diende o.a. als woonkamer en kon d.m.v. schuifwanden in meerdere ruimtes kon worden ingedeeld. Zo ontstonden er desgewenst gesloten ruimtes voor het slapen en wassen. Ook de grote glasoppervlakten in de wanden waren uniek. Verder valt op dat kleur een grote rol speelt in zowel in het interieur als het exterieur. Deze kleuren zijn met veel zorg en toewijding aangewend om de vormgeving te accentueren en een gevoel van vrolijkheid op te wekken. Eveneens benadrukken de kleuren het moderne progressieve karakter.

Rietveld schroder huis zijkant

Het huis en de omgeving

Op de foto hieronder zie je hoe dit huis contrasteert met de traditionele huizen waartegen het is aangebouwd. Toch is het huis afgestemd op de omgeving. Rietveld en mevrouw Schröder hadden dit perceel zorgvuldig uitgekozen. Ze wilden de landelijke omgeving die het perceel destijds omgaf opnemen in de woning zelf. Vandaar de vele ramen waardoor je een prachtig zicht had op de omgeving.Voor het huis bevonden zich destijds polders. Toen later een snelweg werd aangelegd voor het huis had Rietveld geopperd het gebouw af te laten breken.

rietveld schroder huis

 

rietveld schroderhuis utrecht Catherijnenconvent utrecht utrecht diversen

Rietveld Schröder Huis

Mevr. Schröder

Catherijneconvent Diversen Utrecht
Kaart Nancy
utrecht
Kaart Utrecht Utrecht WeekendjeWeg.nl Utrecht