Plan uw reis naar Frankrijk via OpReisFrankrijk.nl

Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Église st-Urbain Troyes

De Saint-Urbain is in 1262 door paus Urbanus IV gesticht op de plaats van zijn geboortehuis. Het koor en dwarsschip kwamen in de daaropvolgende jaren tot stand.

Église st-Urbain te Troyes

Het gebouw is een goed voorbeeld van de kerkarchitectuur in de laatste periode van de dertiende eeuw. Toch onderscheidt de kerk zich door originaliteit. De architectonische ornamenten en de luchtbogen zijn erg verfijnd, bijzonder slank en elegant. De kerk is veel minder monumentaal dan de oudere exemplaren. De muren zijn dun. Het grondplan is vereenvoudigd en de opstand is niet van een triforium voorzien. De lichtbeuk begint daardoor opvallend laag. Het resultaat is een ongecompliceerde ruimte die vrijwel geheel uit ramen lijkt te bestaan. De glazen oppervlakten zijn relatief groot. De ramen in het koor beginnen op drie meter hoogte.

De westgevel is negentiende-eeuws, maar het portaal gaat terug tot de dertiende eeuw

Relatief veel glaswerk dateert uit de late dertiende eeuw. De koorvensters zijn rond 1270 vervaardigd. Slecht een gedeelte van de vensterbanen is hier van een kleurig verhaal of tafereel voorzien. Er onder en er boven is grisaille-glas aangebracht. Het witte en het grijze glas laten meer licht door terwijl de verhalende taferelen in bonte kleuren goed tot hun recht komen. Dergelijke gebrandschilderde ramen zijn typerend voor de periode 1270-1350.

 
Meer informatie over ... Champagne-Ardennen, Lotharingen & Elzas