Plan uw reis naar Frankrijk via OpReisFrankrijk.nl

Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Kathedraal St-Pierre-et-St-Paul Troyes

De bouw van de Cathédrale St-Pierre-et-St-Paul ving aan in de vroege dertiende eeuw en duurde tot de zeventiende eeuw. Het bovenste gedeelte van het koor is in 1228 vernieuwd nadat een storm de lichtbeuk had verwoest. De nieuwbouw werd uitgevoerd in de rayonnant- gotische stijl. De gelijkenis met de overeenkomstige delen van de Parijse Saint- Denis is opmerkelijk.

De westgevel van de Cathédrale St-Pierre-et-St-Paul

De gehavende westgevel is in het begin van de zestiende eeuw gebouwd in de flamboyant gotisch stijl. De beeldhouwwerken die de westgevel oorspronkelijk sierden zijn tijdens de Franse Revolutie verwoest. Slechts één van de twee geplande torens is daadwerkelijk voltooid. De bouw van deze 66 meter hoge toren was pas in de zeventiende eeuw afgerond.

De Cathédrale St-Pierre-et-St-Paul heeft mooie gebrandschilderde ramen

De kathedraal is voorzien van schitterende gebrandschilderde ramen. In het koor bevinden zich vensters uit de eerste helft van de dertiende eeuw. De vensterbanen zijn ingedeeld in drie boven elkaar geplaatste zones. Ze zijn begrensd door decoratieve stroken. De kleuren zijn bont. Het is interessant om deze ramen te vergelijken met de jongere. Één van de eerste dingen die opvalt, is dat de oudste ramen minder goed te lezen zijn. Door het kleine formaat en het kleurgebruik komt de inhoud niet zo duidelijk tot zijn recht. In de jongere ramen is veel meer gebruik gemaakt van grisailleglas. De kleuren zijn ook minder verstrooid. Dat komt de herkenning van de figuren ten goede. De jongere ramen laten ook meer licht door.

Tot de bekendere gebrandschilderde voorstellingen behoort de mystieke wijnpers uit 1625. Christus is afgebeeld onder een wijnpers terwijl zijn bloed vloeit in een kelk. Uit zijn lichaam rijst een wijnstok. De ranken dragen de apostelen. Het glas-in-loodraam bevindt zich in de vierde kapel van de linkerzijbeuk. Er zijn nog vele andere mooie ramen te bewonderen in de kathedraal, zoals het zestiende-eeuwse roosvenster waarop God en de aartsvader zijn weergegeven.

exterieur van de Cathédrale St-Pierre-et-St-Paul

Een aantal kerkschatten zijn in een afgezonderde ruimte tentoongesteld. Er zijn onder meer liturgische voorwerpen te zien, een mooie collectie Maaslandse emaillen en edelsmeedwerk uit verschillende eeuwen. Meerdere voorwerpen zijn van middeleeuwse afkomst, waaronder een ivoren kistje.

zicht vanuit het middenschip

 
Meer informatie over ... Champagne-Ardennen, Lotharingen & Elzas