Plan uw reis naar Frankrijk via OpReisFrankrijk.nl

Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Rouen

Hotels Rouen:

Hotels Rouen   Rouen met kinderen
Geschiedenis Rouen Kathedraal Notre-Dame Musee des Beaux-arts
Geschiedenis Rouen Kathedraal Notre-Dame Musée des Beaux-Arts
Eglise Saint-Ouen Eglise St-Maclou Overige gebouwen rouen
Église Saint-Ouen Eglise St-Maclou Overige historische gebouwen Rouen
Musea Rouen Vakwerkhuizen rouen Glas-in-lood Rouen
Musea Vakwerkhuizen en patriciërswoningen Glas-in-lood
Omgeving Rouen  

Rouen

De omgeving van Rouen

Bekende inwoners Rouen

Rouen

Normandië Gezinsreisgids

Rouen ligt aan een bocht van de Seine en is in het noorden omgeven door heuvels. De afstand tot de kust bedraagt 120 kilometer en tot Parijs 130 kilometer. De belangrijkste bezienswaardigheden van Rouen vormen de kathedraal, enkele andere historische gebouwen (Église de St.-Ouen, Église de St.-Maclou, Atrium Saint-Maclou, Palais de justice) en het Musée des Beaux Arts. Deze bezienswaardigheden bevinden zich op loopafstand van elkaar. Het historische centrum van Rouen is uitermate geschikt voor een stadswandeling. Autovrije kronkelstraatjes met Normandische vakwerkhuizen en talrijke terrassen dragen bij aan een aangename tocht.

rouen

Zicht vanaf het park bij de Saint-Ouen op Rue des Faulx 

Tegenover de westelijke façade van de kathedraal is het toeristenbureau van Rouen te vinden. Deze dienst voor toerisme is gevestigd in het voormalige bureau van financiën, een renaissancegebouw uit 1510. Ten zuiden van de kathedraal ligt de Fierte Saint-Romain, een renaissancegebouwtje van Jean Goujon, naast de herbouwde lakenhal uit de zestiende eeuw. Beide gebouwen liggen op de Place de la Haute-et-de-la-Basse Vieille-Tour.

kathedraal rouen

De kathedraal gezien vanaf de Rue Saint-Romain

Vanuit de schilderachtige Rue Saint-Romain is de noordkant van de kathedraal goed te bewonderen. Haar noordelijke dwarsbeuk, waarin de Portail des Libraires prijkt, is bereikbaar via het mooie voorportaal van de Cour des Libraires. Aan Rue Saint-Romain grenst ook de noordelijke muur van het aartsbisschoppelijke paleis. Aan de tegenoverliggende zijde liggen vakwerkhuisjes uit de 15de tot de 18de eeuw. In het oosten biedt de straat zicht op de gevel van de nabij gelegen Saint-Maclou. Samen met enkele vijftiende-eeuwse vakwerkpanden begrenst de westgevel van deze flamboyante kerk de Place Barthélemy. Het nabijgelegen Atrium Saint-Maclou is eveneens een bijzonder interessante historisch bouwwerk. In de nabijheid bevinden zich charmante straatjes met historische vakwerkhuizen; vooral Rue Martainville, Rue Damiette en Rue Eau-de-Robec zijn bezienswaardigheden. Rue Damiette verbindt de Église Saint-Maclou met Église St-Quen.

rue du gros-horloge

Rue du Gros-Horloge

Één van de oudste en bekendste straten van Rouen is de Rue du Gros-Horloge. De naam verwijst naar de grote stadsklok uit het einde van de veertiende eeuw. Haar zestiende-eeuwse wijzerplaat is bevestigd boven een poort die de straat overspant. Het renaissancegebouw waarvan de poort onderdeel maakt is verbonden met een klokkentoren uit 1389-1398. De Rue du Gros-Horloge verbindt de Place de la Cathédrale met de Place du Vieux-Marché. Over de hele lengte bevinden zich winkels in prachtige vakwerkhuizen. Op Place du Vieux-Marché komen diverse terrassen uit. De huidige gezelligheid vormt een contrast met het historische drama dat zich op dit plein heeft afgespeeld. In 1431 is Jeanne d’Arc hier levend verbrand. Nabij de brandstapel wordt de heldin geëerd met een in 1979 voltooid kerkje. Dichtbij en parallel aan de Rue du Gros Horloge loopt Rue aux Juifs, waar het laat gotische Palais de Justice is gelegen.