Plan uw reis naar Frankrijk via OpReisFrankrijk.nl

Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Vakwerkhuizen en patriciërswoningen

Hotels Rouen:

 

Rouen is rijkelijk voorzien van charmante straatjes met historische vakwerkhuizen. In het totaal betreft het ongeveer 2000 exemplaren. Ze zijn onder meer te vinden in Rue des Gros-Horloge, Rue Saint-Romain, Rue Martainville, Rue Damiette en Rue Eau-de-Robec. Dergelijke schilderachtige straten maken zonder meer deel uit van de aantrekkingskracht van Rouen.

Rue eau-de-Robec Rouen

Rue Eau-de-Robec

De zeventiende- en de achttiende-eeuwse vakwerkhuizen in Rue Eau-de-Robec zijn hoog. Een groot aantal is voorzien van droogzolders; een karakteristieke vooruitspringende zolderverdieping bedoelt voor het drogen van garenstrengen en katoenen stoffen. In deze straat heeft de lakenindustrie namelijk gebruik gemaakt van de rivier Robec. Tegenwoordig brengt een kunstmatige beek dit in herinnering aangezien de rivier uit het straatbeeld is verdwenen in 1939. Het Maison des Quatre Fils Aymona (Rue Eau-de-Robec nr. 185) is het oudste huis in deze straat. Het is gebouwd tussen 1470 en 1480 en doet tegenwoordig dienst als onderkomen voor het Musée national de l’Éducation.

De oudste vakwerkhuizen van Rouen dateren uit de dertiende eeuw. Tot 1520 zijn ze vaak voorzien van uitkragingen (vooruitspringende bovenverdiepingen). In 1520 is deze techniek waarmee per verdieping ruimte gewonnen wordt verboden. Vanaf de zeventiende eeuw is een stenen begane grond met daarboven vakwerk gebruikelijk.

Tot de interessantste vakwerkhuizen behoort Hôtel d’Étancourt (Rue d’Amiens nr. 97). De gevel is uitgerust met godenbeelden ( Venus, Minerva en Juno) en allegorieën van de vier elementen. Deze woning is aan het einde van de zestiende en het begin van de zeventiende eeuw opgetrokken uit steen en hout en in 1967 naar de huidige locatie verplaatst.

In Rouen zijn ook mooie patriciërshuizen te bewonderen. De meeste dateren uit de zeventiende en de achttiende eeuw en  bevinden zich in de wijken Saint-Patrice, Saint-Godrad en Saint-Quen . Het betreft in het totaal ongeveer 200 exemplaren. Niet zelden zijn dergelijke statige woningen aan het zicht onttrokken door een koetshuis.

Aan Place de la Pucelle, ten zuiden van de Place du Vieux-Marché, ligt het relatief sobere toegangspaviljoen tot Paticiërshuis Bourgtheroulde. Deze schitterende woning is aan het begin van de zestiende eeuw gebouwd in opdracht van Willem Rufus. Het betreft het oudste stenen huis van Rouen. Het hoofdgebouw, achter in het binnenhof, is gerealiseerd in een flamboyant gotische architectuur en voorzien van frontalen, pinakels, elegante dakvensters en een zeskantige traptoren. De galerij links heeft zes opengewerkte korfbogen. Deze zuilengang is tussen 1520 en 1532 gebouwd in Italiaanse renaissance stijl. De muren zijn gedecoreerd met mooie bas-reliëfs met als onderwerp de Triomfen van Petrarca en de Ontmoeting tussen Frans I en Hendrik VIII op Camp du Drap d’Or. De classicistische rechtervleugel vervangt sinds de achttiende eeuw een ouder bouwwerk. 

In Rue Saint-Patrice staan verschillende mooie patriciërshuizen uit de zeventiende en de achttiende eeuw.Vooral hôtel d’Arras (nummer 36, gebouwd rond 1633),  hôtel Mouchard (nummer 48, achttiende eeuw) en hôtel de Girancourt (nummer 48, eerste helft zeventiende eeuw) verdienen aandacht. Dichtbij, op Rue du Moulinet nummer 7 ligt hôtel de Franquetot, ook wel hôtel de Bailleul genoemd. Deze statige patriciërswoning dateert uit het begin van de zeventiende eeuw.

Hotels Rouen   Rouen met kinderen
Geschiedenis Rouen Kathedraal Notre-Dame Musee des Beaux-arts
Geschiedenis Rouen Kathedraal Notre-Dame Musée des Beaux-Arts
Eglise Saint-Ouen Eglise St-Maclou Overige gebouwen rouen
Église Saint-Ouen Eglise St-Maclou Overige historische gebouwen Rouen
Musea Rouen Vakwerkhuizen rouen Glas-in-lood Rouen
Musea Vakwerkhuizen en patriciërswoningen Glas-in-lood
Omgeving Rouen  

Rouen

De omgeving van Rouen

Bekende inwoners Rouen

Rouen

Normandië Gezinsreisgids