Plan uw reis naar Frankrijk via OpReisFrankrijk.nl

Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Overige historische gebouwen Rouen

Hotels Rouen:

 

Aître Saint-Maclou

De oudste onderdelen van het atrium Saint-Maclou stammen uit het begin van de zestiende eeuw. In deze fase betreft het drie galerijen die een begraafplaats begrenzen. De dakconstructie is aanvankelijk in gebruik als knekelhuis. In 1640 is de zuidelijke vleugel toegevoegd. Vrij snel na de oplevering functioneert dit onderdeel als school. In de achttiende eeuw zijn de galerijen gesloten en is het dak verhoogd om een extra verdieping te creëren; alle gebouwen zijn vanaf dat moment als school in gebruik.

De oorspronkelijke functie komt tot uiting in de macabere versieringen van het gebouw. Het houtsnijwerk in de balken en palen bevat gekruiste beenderen, schedels en begrafenisvoorwerpen. Het beeldhouwwerk van de zuilen en kapitelen is beschadigd door beeldenstormers in 1559 en 1562. De westelijke en oostelijke zuilen tonen een dodendans met historische figuren en geestelijken. In het noorden kondigen sibillen uit de oudheid de komst van Christus aan.

Palais de justice

De flamboyant gotische voorgevel van het Palais de Justice

Palais de Justice

Het Palais de Justice dateert uit het begin van de zestiende eeuw. Het functioneert aanvankelijk als onderkomen van het parlement van Normandië. Het gotische bouwwerk is pas in een later stadium in gebruik genomen als paleis van justitie (Palais de Justice). Ten westen van het voorplein ligt het oudste gedeelte van het complex. Dit gedeelte dateert uit 1499-1509. De grote stenen trap leidt naar de Salle des Procureurs, een enorme zaal van 48 meter lang en 16 meter breed. De oostelijke neogotische vleugel (1843-1852) vervangt een gebouw uit de zeventiende eeuw.

Het centrale deel is vanaf 1510 gerealiseerd als koninklijk paleis. Dit onderdeel heeft een schitterende voorgevel in flamboyant gotische stijl (zie foto). De begane grond oogt relatief sober, de eerste verdieping is rijk versierd en de dakzone uitgesproken weelderig. Door een ritmische verticale ordening zijn de korfboogramen op de begane grond, de grote versierde vensters erboven en de dakvensters visueel met elkaar verbonden. Door pinakels geaccentueerde steunberen vormen de belangrijkste verticale assen. De gevel wordt in het midden onderbroken door een sierlijk torentje.

Hotels Rouen   Rouen met kinderen
Geschiedenis Rouen Kathedraal Notre-Dame Musee des Beaux-arts
Geschiedenis Rouen Kathedraal Notre-Dame Musée des Beaux-Arts
Eglise Saint-Ouen Eglise St-Maclou Overige gebouwen rouen
Église Saint-Ouen Eglise St-Maclou Overige historische gebouwen Rouen
Musea Rouen Vakwerkhuizen rouen Glas-in-lood Rouen
Musea Vakwerkhuizen en patriciërswoningen Glas-in-lood
Omgeving Rouen  

Rouen

De omgeving van Rouen

Bekende inwoners Rouen

Rouen

Normandië Gezinsreisgids