Plan uw reis naar Frankrijk via OpReisFrankrijk.nl

Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Musea Rouen

Hotels Rouen:

 

Het belangrijkste museum van Rouen is het Musée des Beaux-Arts, waaraan we een aparte pagina hebben gewijd. De onderstaande collecties zijn in hun soort interessant.

Musée Le Secq des Tournelles

Het museum voor siersmeedkunst bevat een zeer omvangrijke collectie met museumstukken uit de derde tot en met de twintigste eeuw. Het museum is interessant voor liefhebbers van siersmeedkunst, toegepaste kunst en antiek. De zeer diverse collectie omvat meubels, juwelen, hengsels van deuren, deurkloppers, traliewerk, uithangborden, koffers, huishoudelijk gereedschap en beelden. De ontwerpen zijn doorgaans sierlijk en origineel. Het museum bevindt zich in de voormalige kerk Saint-Laurent, een bouwwerk in flamboyant gotische stijl.

Musée de la Céramique

In het hôtel d’Hocqueville (17e eeuw) is vooral veel faience uit de inmiddels verdwenen aardewerkfabrieken van Rouen tentoongesteld. De oudste exemplaren zijn afkomstig van de fabriek van Masséot Abaquesne. Ze zijn rond het midden van de zestiende eeuw vervaardigd. Het aantal grote aardewerkfabrieken groeit gestaag aan het begin van de achttiende eeuw, maar vanaf 1780 sluiten velen hun deuren. In 1846 stopt de laatste aardewerkfabriek met zijn productie. De collectie van het Musée de la Céramique geeft een goed beeld van de ontwikkelingen (zowel op het gebied van stijl als techniek) in keramiek te Rouen. Faience uit de rest van Frankrijk en buitenlandse stukken worden ook geëxposeerd.

musee departemental des antiquites de la seine-maritime

Kloosterhof van het Musée départemental des Antiquités de la Seine-Maritime

Musée départemental des Antiquités de la Seine-Maritime

Het museum voor oudheden herbergt collecties uit de prehistorie tot de negentiende eeuw. Vooral het Gallo-Romeinse tijdperk is vertegenwoordigd met enkele interessante vondsten, waaronder stèles, mozaïeken, bronzen beeldjes en glaswerk. Zeer bezienswaardig is het kruis van Valasse, een edelsmeedkunstwerk uit de twaalfde eeuw. Andere hoogtepunten uit de middeleeuwen en de renaissance vormen een reeks panelen met houtsnijwerk uit oude woningen. Het museum is samen met het natuurhistorische museum gevestigd in een voormalige Visitatieklooster uit de zeventiende eeuw.

Musée Flaubert et d’Histoire de la Médicine

In de zeventiende-eeuwse gebouwen van het oude ziekenhuis van Rouen is het museum voor de geschiedenis van de geneeskunde en Gustave Flaubert gevestigd. De klassieke voorgevel flankeert de Place de la Madeleine. Gustave Flaubert is in een van de bijgebouwen geboren en heeft daar gewoond. Zijn vader was hoofdchirurg in het ziekenhuis. In hun voormalige woonhuis is een verzameling 17de- tot 19de-eeuwse medische instrumenten ondergebracht. De bekende opgezette groene papegaai stond op het bureau van de schrijver.

Meer informatie: Rouen musees

Hotels Rouen   Rouen met kinderen
Geschiedenis Rouen Kathedraal Notre-Dame Musee des Beaux-arts
Geschiedenis Rouen Kathedraal Notre-Dame Musée des Beaux-Arts
Eglise Saint-Ouen Eglise St-Maclou Overige gebouwen rouen
Église Saint-Ouen Eglise St-Maclou Overige historische gebouwen Rouen
Musea Rouen Vakwerkhuizen rouen Glas-in-lood Rouen
Musea Vakwerkhuizen en patriciërswoningen Glas-in-lood
Omgeving Rouen  

Rouen

De omgeving van Rouen

Bekende inwoners Rouen

Rouen

Normandië Gezinsreisgids