Plan uw reis naar Frankrijk via OpReisFrankrijk.nl

Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Glas-in-lood Rouen

Hotels Rouen:

 

In Rouen zijn op diverse locaties schitterende glas-in-loodramen te bewonderen. De kathedraal herbergt de oudste exemplaren. Het betreft gebrandschilderde ramen uit dertiende eeuw in de noordelijke zijbeuk en de kooromgang. Ze zijn te onderscheiden van minder oude ramen door hun diepe blauw- en roodtinten en doordat ze minder licht doorlaten. Andere interessante ramen in de kathedraal betreffen de veertiende-eeuwse en vijftiende-eeuwse vensters in de Mariakapel, de vijftiende-eeuwse ramen in de noordelijke zijbeuk en de renaissanceglazen in de Saint-Romain kapel.

Glas-in-lood eglise saint-ouen

Glas-in-loodraam uit het koor van de Église Saint-Ouen uit 1325-1338

Het koor van de Église Saint-Ouen is voorzien van schitterende veertiende-eeuwse vensters. Ook het vijftiende-eeuwse gebrandschilderde glas in het transept en de zestiende-eeuwse bovenlichten in het schip zijn bijzonder. De kerk Saint-Maclou herbergt enkele vijftiende-eeuwse glas-in-loodramen. Aan de kathedraal, de Saint-Ouen en de Saint-Maclou hebben we aparte pagina’s gewijd omdat deze kerken belangrijke bezienswaardigheden zijn. Onderstaande kerken zijn specifiek interessant omwille van hun gebrandschilderde ramen. Informeer bij de toeristendienst voor de openingstijden.Vooral de Èglise Saint-Godard en Èglise Saint- Patrice zijn sporadisch open.

Église Saint-Godard

De kerk Saint-Godard heeft gebrandschilderde ramen uit de renaissance. De interessantste glas-in-loodramen bevinden zich in de rechterzijbeuk. De Boom van Jesse vormt het hoogtepunt. Het is vervaardigd in 1506 door Aert van Ort (ook wel Aerdt Ortkens of Arnold van Nijmegen genoemd) en bevindt zich achterin boven een altaar. Onderaan in het midden is Jesse afgebeeld, omringd door de vier profeten en daarboven zijn zoon David (met harp). Let ook op het aangrenzende zestiende-eeuwse raam. De kerk zelf stamt uit het einde van de vijftiende eeuw.

glas-in-lood sainte-jeanne-d'arc

Glas-in-loodraam uit de kerk Sainte-Jeanne-d’Arc

Église Sainte-Jeanne-d’Arc

De kerk Sainte-Jeanne-d’Arc is voorzien van dertien glas-in-loodramen uit 1520-1530. Deze renaissancewerken zijn afkomstig uit het koor van de in 1944 verwoeste Église Saint-Vincent. De kleurrijke glasschilderingen hebben taferelen uit het leven van onder meer Christus, de Heilige Petrus, de Heilige Anna en de Heilige Antonius van Padua als onderwerp. Het gebrandschilderde glas, met een oppervlakte van 500 vierkante meter, komt goed tot zijn recht in een in 1979 voltooid kerkje.

Èglise Saint- Patrice

In de kerk Saint-Patrice zijn diverse renaissancistische glas-in-loodramen uit de periode 1540-1625 te bewonderen. Hoogtepunten vormen de Triomf van Christus links in het koor, afbeeldingen van Heiligen, een annunciatie en een Geboorte in de aangrenzende kapel. Eveneens mooi zijn de Heilige Barbara, de Heilige Patrick en Job in de linkerzijbeuk. De overwegend in gotische stijl gebouwde kerk stamt uit de zestiende en zeventiende eeuw.

Hotels Rouen   Rouen met kinderen
Geschiedenis Rouen Kathedraal Notre-Dame Musee des Beaux-arts
Geschiedenis Rouen Kathedraal Notre-Dame Musée des Beaux-Arts
Eglise Saint-Ouen Eglise St-Maclou Overige gebouwen rouen
Église Saint-Ouen Eglise St-Maclou Overige historische gebouwen Rouen
Musea Rouen Vakwerkhuizen rouen Glas-in-lood Rouen
Musea Vakwerkhuizen en patriciërswoningen Glas-in-lood
Omgeving Rouen  

Rouen

De omgeving van Rouen

Bekende inwoners Rouen

Rouen

Normandië Gezinsreisgids