Architectuur Parijs

 

5* Ritz Parijs

5* Lutetia Parijs

5* Westin Trianon Palace Versailles

5* Prince de Galles Parijs

Plan uw reis naar Frankrijk via OpReisFrankrijk.nl

Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Saint-Chapelle Parijs

De Saint Chapelle is één van de bekendste gotische kerken. Het is een mooi voorbeeld van de style rayonnant. De kapel is na 1239 gebouwd en in 1248 gewijd. Hoogstwaarschijnlijk werd de bouw hoofdzakelijk in de eerste helft van de jaren veertig gerealiseerd. Het is het belangrijkste religieuze gebouw waarvan koning Lodewijk IX (koning van 1226-1270) opdrachtgever was.

exterieur Saint-Chapelle

De Saint-Chapelle is gebouwd om relikwieën in onder te brengen. De doornenkroon was het belangrijkste relikwie. Het was gekocht in 1237 van de in financiële problemen geraakte Byzantijnse keizer Balduin II. Dit relikwie werd in 1239 in een plechtige processie naar Parijs vervoerd. Zowel in het exterieur als in het interieur is er veelvuldig naar deze doornenkroon verwezen. De doornenkroon is weergegeven op pinakels. Enkele gebrandschilderde ramen handelen over de aankomst van de relikwieën van het lijden van Christus in de Saint- Chapelle. In de ramen wordt een verband gesuggereerd tussen het Franse koningshuis en de koningen uit het oude testament. Ook wordt er een relatie tussen de doornenkroon en kroningskroon gesuggereerd. Het gebouw belichaamde dus een staatspolitiek visie.

Onderkerk Saint-Chapelle

De Sainte-Chapelle bevond zich in het midden van het koninklijke paleis en torende hoog uit boven de overige bouwdelen. Het bestaat uit een onder en een bovenkerk.De onderste verdieping was voor het personeel en de bovenste voor de koninklijke familie. In de bovenkerk is een hemelse sfeer gerealiseerd. Het hoge gewelf is beschilderd met een sterrenhemel terwijl het gekleurde licht dat door glas-in-loodramen binnenstroomt het gebouw lijkt te dematerialiseren. De grote hoeveelheid aan blauw en rood glas doen het interieur baden in een violette gloed. Afgezien van de onderrand is vrijwel de hele ruimte tussen slanke steunen voorzien van glas. Houten beelden van de apostelen zijn voor de pijlers aangebracht. In de zwikken vieren engelen een hemelse kerkdienst. De Franse koningen leken zich dus in het centrum van de aardse verbeelding van het Hemelse Jeruzalem te bevinden. De collonetten die het gewelf in de gedaante van een sterrenhemel dragen zijn met motieven en kleuren beschilderd die verwijzen naar de wapens van de koninklijke familie. In de bovenkerk is de suggestie gewekt dat de Franse koningen regeerden op aarde zoals God in de hemel. Op zijn functie rust goddelijke zegen.

Roosvenster bovenkerk Saint-Chapelle Parijs

De Sainte-Chapelle is niet alleen interessant voor liefhebbers van architectuur of geschiedenis. Wie belangstelling heeft voor gebrandschilderd glas kan hier eveneens volop genieten. De oudste glas-in-lood ramen zijn rond 1240 tot stand gekomen. Het roosvenster is een geschenk van Karel VIII uit 1485. Het bestaat uit zesentachtig gebrandschilderde panelen. De apocalyps is er op uitgebeeld.

interieur bovenkerk Saint-Chapelle