Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Münster

Hotels Munster:Ibis Mercure Munster (Beste prijs garantie) / Hotels Munster

Kaart Munster
   
   

Münster is de hoofdstad van Münsterland. Het vlakke Münsterland is bekend omwille van zijn waterkastelen. De rivier de Aa kronkelt door Münster. Ten zuidwesten van het centrum vormt de Aa een meer, de Aasee. Aan de oevers bevinden zich drie monumentale biljartballen van Claes Oldenburg. Men kan er een boottochtje maken, de dierentuin bezoeken en het openluchtmuseum de Mühlenhof bezichtigen. Munster biedt een aantal hotels die zeer de moeite waard zijn. Ook voor een weekendje weg kunnen wij Münster aanbevelen.

De bezienswaardigheden en musea van Münster bevinden zich zo goed als allemaal op loopafstand van elkaar. Twee interessante musea voor beeldende kunst zijn het Westfaals Landsmuseumen en het Grafisch museum Pablo Picasso. Liefhebbers van Lakwerk kunnen genieten van de mondiale collectie die te bezichtigen is in het Museum für Lackkunst.

Straatgezicht te Münster met de St. Lamberti op de achtergrond

Het belangrijkste religieuze gebouw is de dom. Er zijn echter nog andere interessante kerken. De St. Lamberti is een hallenkerk, gebouwd tussen 1375 en 1450. De opengewerkte top van de 90 meter hoge toren is een neogotische toevoeging uit 1887. Boven het hoofdportaal van de noordelijke ingang bevindt zich een reliëf waarop de boom van Jesse afgebeeld. Het reliëfs is door Johann Koess vervaardigd rond 1600. De St. Lamberti is gelegen aan de Prinzipalmarkt, met zijn mooie, maar zwaar gereconstrueerde gotische en renaissancistische gevels. De puntgevels doen denken aan de patriciërshuizen in de Nederlanden. De onderste verdiepingen zijn voorzien van arcaden. De Überwasserkirche ( = Liebfrauenkerk) is rond 1340 gebouwd. Deze gotische hallenkerk is gelegen in een gezellige wijk met vele kroegjes. De sfeer van de stad wordt mede bepaald door het grote aantal studenten ( de universiteit bestaat sinds 1773 en behoort tot de oudste van Duitsland).

het raadhuis van Münster

Het gotische Raadhuis is herbouwd nadat het in de tweede wereldoorlog volledig was vernield. Het origineel stamt uit het midden van de veertiende eeuw. Het meubilair van de Friedenssaal heeft de bevolking weten te redden. Onder dit meubilair bevindt zich een mooi 12-eeuwse houtsculptuur. In deze zaal is de vrede van Münster getekend. De zaal is genoemd naar het verdrag.

Erbdrostenhof te Münster ontworpen door Johann Conrad Schlaun

De plaatselijke barokarchitect Johann Conrad Schlaun bouwde het Erbdrostenhof (1753-57), de Clemenskerk (1745-53) en het Residenzsloss (1767-1787). Het exterieur van het Erbdrostenhof is zorgvuldig naar het origineel herbouwd. In het interieur behield alleen het traphuis en de feestzaal het oorspronkelijke uiterlijk. De Clemenskerk maakte onderdeel uit van een klooster en een hospitaal. De uitbundige plafondschilderingen zijn kenmerkend voor de rococo. Schlaun ontwierp ook de promanadering.