Plan uw reis naar Frankrijk via OpReisFrankrijk.nl

Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Metz

Hotels Metz:

metz
kathedraal st etienne
musee de la cour d'or
eglise st pierre-aux-nonnains
lotharingen
Kaart Metz
 
metz
 
Meer informatie over ... Champagne-Ardennen, Lotharingen & Elzas

Metz, de hoofdstad van Lotharingen, is een aantrekkelijke stad voor een weekendje weg. Het stadscentrum ligt aan de samenkomst van de Seille en de Moezel. Deze rivieren vertakken ter plaatse in diverse armen en worden overspannen door vele bruggen. De stad is voorzien van vele kerken, middeleeuwse huizen en andere historische gebouwen. Zowel het architectonische kader als het grote voetgangersgebied, het water en het vele groen maken wandelen in de oude stad zeer aangenaam. De Esplanade, oorspronkelijk de plaats waar de slotgracht van de citadel zich bevond, is eveneens voorzien van een aangenaam wandelgebied. In het toeristen bureau zijn diverse wandelroutes te verkrijgen.

Metz

Het water, de bruggen en de vele oude gebouwen dragen bij aan de aantrekkingskracht van Metz.

Veel gebouwen, waaronder de beroemde Cathédrale St.-Étienne, zijn opgetrokken uit okerkleurig kalksteen van Jaumont. Het middeleeuwse Place St-Louis is één van de mooiste pleinen in de stad. Aaneengeschakelde huizen, voorzien van een doorlopende arcade, vormen de belangrijkste blikvanger. De bogengalerij heeft beschutting geboden aan geldwisselaars in functie. Op het plein hebben markten en passiespelen plaatsgevonden. Ten noordoosten van de kathedraal, op het eiland Petit Saulcy, staat het oudste nog steeds in gebruik zijnde theater van Frankrijk. Vlakbij de Église St.-Pierre-aux-Nonnains bevindt zich de door de tempelridders gebouwde Chapelle des Tempeliers.

place St-louis

Deze herenhuizen aan Place St-Louis dateren uit de dertiende tot de zestiende eeuw.

Metz heeft ook enkele bijzondere projecten op het gebied van de moderne architectuur. Zo is het onder Napoléon III opgerichte Arsenaal verbouwd door de beroemde Spaanse architect Ricardo Bofill. Het oorspronkelijk als militair bouwwerk dienende Arsenaal is nu een plaats voor kunstzinnige manifestaties. Er vinden muziekuitvoeringen, dansvoorstellingen en kunsttentoonstellingen plaats. De postmoderne hervorming van het interieur is voorzien van classicistische elementen, zoals zuilen en timpanen. Het Arsenaal grenst aan een luxe viersterrenhotel dat is ondergebracht in een gebouw dat ooit onderdeel was van de citadel. Natuurlijk zijn er nog vele andere hotels in de stad. Een ander prestigieus modern project is de bouw van het Centre Pompidou van Metz. Volgens de planning zal deze opmerkelijke expositieruimte voor moderne kunst openen in 2007, maar uitstel tot 2008 is te verwachten.

kathedraal van Metz

De beroemde kathedraal van Metz.

Metz is eveneens een levendig handelscentrum met talrijke winkels, een bestuurlijk centrum en een universiteitsstad. Grote delen van het historische hart ademen een gezellige enigszins chique sfeer uit. Wie vanuit het hart van de stad wandelt naar de indrukwekkende Porte des Allemands ondervindt dat de stad ook minder goed onderhouden buurten kent.

haven metz

Zicht vanuit Metz op de haven en het omliggende Moezeldal.

Metz is bijzonder geschikt als pleisterplaats dankzij het uitstekende uitgaansleven, vermaak en vele bezienswaardigheden. In de nabijheid van Metz liggen de slagvelden van Verdun en de forten van de Maginotlinie bij Fermont, Hackenberg en Entrange. Nancy en Straatburg liggen iets verder weg, maar kunnen binnen een vakantie gecombineerd worden.

theater metz

Aan Place de la Comédie ligt het oudste Franse theater (tussen 1738 en 1753 gebouwd) dat nog in gebruik is.