Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Hessen

Hessen heeft een grote diversiteit aan bezienswaardige plaatsen en steden, variërend van het sfeervolle historische Marburg tot het door wolkenkrabbers beheerste Frankfurt am Main. De deelstaat is gezegend met interessante culturele attracties en schitterend natuurschoon, waaronder uitgestrekte bossen, vulkanische bergen en bronnen. Het mooie Hessische Bergland is daardoor geliefd als wandel en fietsgebied. Een zeer gevarieerde vakantie behoort dus tot de mogelijkheden.

De meeste culturele bezienswaardigheden zijn in de grote steden geconcentreerd. Toch zijn in de dorpen en kleinere steden interessante zaken te bezichtigen. In Eberbach bevindt zich bijvoorbeeld een schitterend cisterciënzerbouwwerk. Het voormalige klooster ligt in de Rheingau (één van de belangrijkste wijnbouwgebieden van Duitsland), nabij de beboste heuvels van de Taunus. Lorsch staat op de werelderfgoedlijst dankzij de Karolingische Torhalle, een restant van de voormalige benedictijner abdij. Hessen heeft een groot aanbod aan charmante kleine plaatsen met historische gebouwen, zoals Fritzlar, Alsfeld, Limburg en Michelstadt.

Veel plaatsen in Hessen, waaronder Marburg, zijn rijkelijk uitgerust met pittoreske gebouwen

Darmstad is een belangrijk art nouveau centrum geweest. In de voormalige kunstenaarskolonie Mathildenhöhe staan veel Jugenstil gebouwen. Zeer bekend is de Hochzeitsturm van Joseph Maria Olbrich. Peter Behrens heeft in Mathildenhöhe het Behrens-Haus nagelaten. Die Waldspirale van Friedensreich Hundertwasser is een zeer bekend recent gebouw te Darmstad. Het hoogtepunt onder de musea vormt het Hessisches Landesmuseum met schilderijen van Cranach, Rubens en Rembrandt. Dit museum biedt ook onderdak aan een fraaie collectie art-nouveau voorwerpen en zeer veel werken van Joseph Beuys.

Frankfurt am Main

Frankfurt am Main is internationaal bekend als financieel centrum. Het kosmopolitische Frankfurt heeft enkele interessante museumcollecties. Het absolute hoogtepunt vormt het Städelsches Kunstinstitut. Kunstliefhebbers kunnen daar genieten van schitterende schilderijen van onder meer Jan van Eyck, Botticelli, Rembrandt, Vermeer en Degas.

kassel

Zoals meerdere plaatsen in Hessen is Kassel omgeven door een schitterende natuur

Kassel is beroemd door zijn vijfjaarlijkse Documenta (eerstvolgende in 2007), één van de bekendste exposities voor moderne kunt. De stad biedt ook onderdak aan enkele interessante musea. In de Neue Galerie is negentiende en twintigste–eeuwse kunst ondergebracht. Werken van Joseph Beuys zijn te zien in een aan hem gewijde zaal. In Schloss Wilhelmshöhe is een voortreffelijke collectie oude kunst te bezichtigen. Hoogtepunten vormen werken van Titiaan, Rubens, Van Dyck, Rembrandt, Hals en Dürer. Het neoclassicistische slot is van een bijzonder en immens park voorzien.

De domstad Fulda is voorzien van veel barokke pracht en praal, een Karolingische kapel uit 822 (Michaelskirche) en een kerk (Peterskirche) met een Karolingische crypte en muurschilderingen uit 836-847.

Wiesbaden en het veel kleinere Bad Homburg beleefden een hoogtepunt als chique kuuroord in de negentiende eeuw tot de eerste Wereld Oorlog. Statige architectuur getuigt nog van deze periode van uitzonderlijke welvaart. Wiesbaden is in 1946 de hoofdstad van Hessen geworden.

 

Kaart Marburg
   
   

geschiedenis kassel
schloss wilhelmshohe
schlosspark kassel
neues galerie kassel
karlsaue
diverse bezienswaardigheden kassel
omgeving kassel
Kaart Kassel
kassel
 
hessen