Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Leuven

Hotels Leuven:

Kaart Leuven
 
 

Leuven ontstond in de elfde eeuw en is vooral bekend door zijn gotische stadhuis. Het telt echter nog meer belangrijke bezienswaardigheden. Eveneens is het een zeer gezellige stad. In de buurt van het stadhuis zijn talrijke cafés en restaurantjes gelegen. Leuven is een studentenstad en herbergt de oudste universiteit van de Nederlanden. Deze universiteit is in 1425 gesticht door paus Martinus V. Er zijn gedurende de eeuwen talrijke belangrijke personen aan verbonden, zoals Erasmus die er zorg voor droeg dat daar Hebreeuws,Latijns en Grieks werd gedoceerd, paus Adrianus VI (1459-1523) is er rector geweest, Justus Lipsius (1547-1606), Mercator (1512-1594), en Jansenius (1585-1638) gaven er les.

Halverwege augustus vindt Marktrock plaats en in oktobert hetweejaarlijkse dansfestival Klapstuk

Leuven en Dirk Bouts

Dirk Bouts is een van de belangrijkste schilders die gerekend wordt tot de Vlaamse primitieven. Hij is in Haarlem geboren en in Brussel in de leer is geweest met Van der Weyden. In 1450 vestigd hij zich in Leuven, waar hij tot zijn dood in 1475 blijft. In Leuven is werk van hem te bezichtigen in de Sint-Pieters kerk en het museum Vander Kelen-Mertens. Het hieronder beschreven werk bevindt zich in de Sint-Pieterskerk en geeft een goede indruk van zowel zijn oeuvre als het werk van de Vlaamse Primitieven.

Het laatste avondmaal wordt op het middelste paneel weergegeven. We zien Christus op het moment dat hij een zegenend gebaar maakt boven de hosti en de miskelk. Het moment van de invoering van de eucharistie is hier weergegeven. Rondom de tafel zijn de leerlingen afgebeeld. Eveneens zijn de opdrachtgevers weergegeven.De onderwerpen die in de andere scènes weergegeven zijn komen uit het oude testament. Het betreft de 'ontmoeting van Abraham en Melchisedech', 'het Paasmaal der Joden', bevindt

'De Mannaregen' en 'Elia bezocht door een engel'. Deze oudtestamentische onderwerpen werden in die tijd vaker weergegeven in combinatie met het Laatste Avondmaal. Zij werden opgevat als prefiguraties.Een dergelijke koppeling tussen het oude en het nieuwe testament was toen gewoon.