Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Koblenz

Hotels Koblenz :Ibis Mercure Koblenz (Beste prijs garantie) / Hotels Koblenz

Kaart Koblenz

In Koblenz gaat de Moezel over in de Rijn. Het is een pittoreske plaats met een aantal historische gebouwen. Deze gebouwen zijn haast allemaal beschadigd of verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een groot deel is in oude stijl herbouwd of gerestaureerd. Het geheel vormt een aangename entourage voor een stadswandeling.

Het is ook heerlijk wandelen over de promenade aan de Rijn. De landtong tussen de Moezel en de Rijn wordt de Deutsches Eck genoemd. Een kolossaal beeld van keizer Willem I domineert de Duitse hoek. Het betreft een replica van een werk van Bruno Schmitz uit het einde van de negentiende eeuw.

Aan de Deutsches Eck stroom de Moezel in de Rijn

Tegenover de Duitse hoek, aan de andere kant van de Rijn ligt Festung Ehrenbreitstein. De oudste delen zijn rond het jaar 1000 gebouwd. In de loop der jaren is het bouwwerk uitgebreid in opdracht van aartsbisschoppen en keurvorsten van Trier. Tussen 1799 en 1801 was de vesting vernield door de Fransen. De Pruisen herbouwden het tussen 1817 en 1832.

Deze vesting is één van de grootste ter wereld. Het biedt onderdak aan ondermeer het Landesmuseum Koblenz (gericht op moderne technologie), restaurants en een jeugdhotel. Het uitzicht op Koblenz, de Rijn en de Moezel is er zeer mooi.

Festung Ehrenbreitstein piekt 118 meter boven de Rijn.

In het centrum bevinden zich meerdere mooie pleinen. Zeer charmant is de Jesuitenplatz. Vroeger stond er op deze plaats een Jezuïetenklooster. Een groot gedeelte van het voormalige klooster wordt sinds 1895 gebruik als stadshuis.De kerk uit 1613-1617 is herbouwd in moderne stijl, uitgezonderd de façade.

Jesuitenplatz

De Florinsmarkt is eveneens een karakteristiek plein. Het Mittelrheinisches Museum is ondergebracht in drie historische gebouwen aan dit plein. Links bevindt zich het barokke Bürresheimer Hof (1659-1660), in het midden het Kaufhaus (1419-1425 en 1724) en rechts staat het laatgotische Schöffenhaus. De collectie bestaat uit archeologische vondsten, middeleeuwse kunstvoorwerpen tot kunst uit het begin van de twintigste eeuw. Haast alle museaobjecten zijn afkomstig uit de Rijnstreek, uitgezonderd een collectie schilderijen uit de lage landen. De meeste kunstwerken zijn afkomstig van onbekende kunstenaars. Een uitzondering vormt een schilderij van Emil Nolde en een lithografie van George Grosz. Een ander lichtpuntje in de collectie vormen enkele religieuze beelden uit de twaalfde tot de zestiende eeuw.

De Florinsmarkt

In de stad bevinden zich meerdere interessante gebouwen. Tot de opvallendste behoort het Kurfürstliches Schloss. Het neoclassicistische slot is gebouwd tussen 1777 en 1786. Het keurvorstelijk paleis is een ontwerp van Michael d’Ixnard. Clemens Wenzeslaus von Sachsen, de laatste keurvorst van Trier, was de opdrachtgever. Het theater is eveneens in opdracht van hem gebouwd. In tegenstelling tot het paleis is het interieur voor geïnteresseerden toegankelijk. Dit geldt ook voor de Deutscher Kaiser, een huis in de vorm van een toren uit circa 1500. De benedenverdieping functioneert als restaurant. Het heeft een mooi laatgotisch gewelf.

De Alte Burg is in de middeleeuwen gebouwd in opdracht van de familie Von der Arken. In 1277 werd de versterkte residentie overgenomen door Heinrich von Finstingen, de aartsbisschop van Trier. Hij liet het gebouw vergroten. Opeenvolgende bisschoppen lieten veranderingen doorvoeren. De uiteindelijke vorm kwam in de zeventiende eeuw tot stand. In het gebouw is de bibliotheek en het gemeentearchief ondergebracht.

Eveneens een karakteristiek gebouw is het Deutschherrenhaus. In dit gebouw is het Ludwig Museum gevestigd. De collectie is interessant voor liefhebbers van moderne kunst. In de stad bevinden zich meerdere kerken. De interessantste hebben we op een aparte pagina vermeld.