Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Wilhelmshöher park

Ten westen van het centrum van Kassel ligt het 300 hectare grote park Wilhelmshöhe. Het park bevindt zich tegen de flanken van het Habichtswald en biedt uitzicht op de stad. Het is één van de grootste tegen een heuvel aangelegde parken in Europa. Schloss Wilhelmshöhe, een kasteel, paviljoens, namaakgrotten, watervallen, fonteinen en beelden sieren het park.

Kasteel van de reus

Het kasteel van de reus gezien vanaf de Neptunusbassin

Landgraaf Karl (1670-1730) heeft park Wilhelmshöher aan laten leggen. Italiaanse parken, door de landgraaf gezien tijdens een reis door Italië, hebben de aanleiding gevormd tot deze onderneming. Voor de realisatie heeft hij Giovanni Francesco Guernieri (1665-1745) uit Rome naar Kassel ontboden. Guernieri heeft eveneens het tussen 1701 en 1718 gebouwde kasteel van de reus ontworpen. Dit 63 meter hoge en voor bezoek toegankelijke gebouw is de opvallendste blikvanger in het park. Het staat bovenaan de heuvel en symboliseert de strijd van Hercules tegen de reuzen. De top is bekroond door een 9,2 meter hoog beeld van deze mythische held. Het beeld, door Jakob Anthoni vervaardigt, torent uit boven de heuvel. Het is het symbool van de stad geworden. De onderliggende wateroppervlakten en de waterval zijn eveneens door deze Italiaanse architect ontworpen. In het bovenste waterplateau is het hoofd van de reus Antaeus zichtbaar. Van daaruit start de waterval die onder het achthoekige gebouw is aangelegd. Op gezette tijden functioneert het mechaniek dat de waterval in werking brengt.

waterval jussow

Deze waterval is onder leiding van Jussow aangelegd in 1792-93. De ijzeren brug dateert uit 1826.

Tijdens de regeringsperiode van Friedrich II (1760-85) is het park aangepast aan de geest van de romantiek. Engelse landschapstuinen hebben als inspiratiebron gediend. Grotten, aquaducten, een moskee en een Chinees dorp zijn toegevoegd. Van het Chinese dorpje, Mulang genaamd, is slecht een kleine pagode over gebleven.

kasteel lowenburg

Kasteel Löwenburg ligt op een heuvel.

In het zuidelijke deel van Wilhelmshöhe ligt Löwenburg. Landgraaf Wilhelm IX (1785-1821) van Hessen-Kassel heeft dit kasteel in de vorm van een door de eeuwen aangetast gotische ridderburcht laten bouwen door Christoph Jussow tussen 1791 en 1801. Het door de Engelse neogotiek beïnvloede kasteel behoort tot de eerste grootschalige uitingen in deze historiserende stijl in Duitsland. In de tijd van de romantiek is het niet ongebruikelijk om nieuwbouw de vorm te geven van een ruïne. Het te bezichtigen interieur is echter van alle gemakken voorzien die destijds gesteld werden aan een vorstelijk landhuis. Tijdens het bewind van Wilhelm I is eveneens Schloss Wilhelmshöhe gerealiseerd.

romantiek in wilhelmshohe park kassel

Veel elementen in park Wilhelmshöhe zijn typerend voor de romantiek.

geschiedenis kassel
schloss wilhelmshohe
schlosspark kassel
neues galerie kassel
karlsaue
diverse bezienswaardigheden kassel
omgeving kassel
Kaart Kassel
kassel
 
hessen