Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Staatliche Museen Kassel - Neue Galerie

In de Neue Galerie is Europese kunst vanaf 1750 tentoongesteld. De meeste achttiende en negentiende-eeuwse kunstwerken zijn vervaardigd door lokale en relatief onbekende kunstenaars. Onder de achttiende en negentiende-eeuwse schilderijen bevinden zich veel werken van de familie Tischbein. Johann Heinrich behoort tot de bekendere leden van dit kunstenaarsgeslacht. In 1752 is hij hofschilder in Kassel geworden.
Door de samenstelling van de collectie komen bepaalde stromingen en geesteshoudingen tot leven, vooral de romantiek (Friedrich en Nazareners). Het Duitse impressionisme (Lovis Corinth, Max Liebermann en Max Slevogt) en het Duitse expressionisme (Nolde, Kirchner) zijn ook redelijk goed vertegenwoordigd.

Staatliche museen kassel - neu galerie

Het museum is gevestigd in een neoclassicistisch gebouw uit 1872-1877.

De collectie beeldende kunst vanaf het einde van de negentiende eeuw bestaat eveneens uit werken van zowel onbekende als wereldberoemde kunstenaars. Hoogtepunten onder de beeldhouwkunst uit de tweede helft van de negentiende en de eerste helft van de twintigste eeuw vormen werken van Rodin, Arp en Laurens. Tot de bekende vertegenwoordigde twintigste-eeuwse schilders behoren Schlemmer, Max Ernst, Ernst Wilhelm Nay, Rainer, Polke en Gerhard Richter. Veel kunst uit de tweede helft van de twintigste eeuw is afkomstig van Documenta-tentoonstellingen, waaronder een ruimtelijk model van een houweel van Claes Oldenburg. De Neue Galerie biedt eveneens onderdak aan een groot aantal werken van Joseph Beuys en een portret van deze Duitse kunstenaar door Andy Warhol. Vrij recente moderne kunstwerken zijn afkomstig van Merz, Kirkebey en Kosuth.

geschiedenis kassel
schloss wilhelmshohe
schlosspark kassel
neues galerie kassel
karlsaue
diverse bezienswaardigheden kassel
omgeving kassel
Kaart Kassel
kassel
 
hessen