Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Schloss Wilhelmshöhe

Gemäldegalerie Alte Meister,  Antikensammlung en Schlossmuseum Wilhelmshöhe

Slot Wilhelmshöhe staat in slotpark Wilhelmshöhe en heeft het Hercules-octogoon als uitgangspunt. Het classicistische slot, tot 1798 Weissenstein genoemd, vervangt een jachtslot. Landgraaf Friedrich II van Hessen- Kassel heeft vanaf 1785 ontwerpen laten maken voor een nieuw slot door Charles de Wailly en Heinrich Jussow (1754-1825). Schloss Wilhelmshöhe is gebouwd vanaf 1786. Simon Louis du Ry (1726-1799) heeft een deel ontworpen dat later als zijvleugel is gaan functioneren. In 1787 is de bouw van het huidige complex met drie vleugels begonnen door Simon Du Ry en Heinrich Christoph Jussow. Landgraaf Wilhelm IX en Jussow hebben het ontwerp gematigd en wijzigingen doorgevoerd met Engelse exemplaren als inspiratiebron. Zowel de beslissende fase van de bouw als de afsluiting van het bouwproces rond 1801 vonden plaats onder Wilhelm IX.

Slot Wilhelmshohe in kassel

Slot Wilhelmshöhe in Kassel

De voormalige residentie van de landgraven biedt onderdak aan musea. Het beroemdste is de Gemäldegalerie Alte Meister. De kern van deze schitterende verzameling Europese kunst is aangelegd door de landgraven. De Nederlandse meesters uit de vijftiende tot de achttiende eeuw zijn bijzonder goed vertegenwoordigd. Hiertoe behoren onder andere twaalf werken van Rembrandt en schilderijen van Jan Steen, Frans Hals en Adriaan van Ostade. De Gemäldegalerie Alte Meister beschikt eveneens over een groot aantal schilderijen van Belgische meesters (Rubens, Van Dyck en Jacob Jordaens). Tot de belangrijkste vertegenwoordigde Duitse kunstenaars behoren Lucas Cranach de oudere, Hans Buldung Grien, Albrecht Dürer en Albrecht Altdorfer. De collectie bevat eveneens Italiaanse schilderijen (Titiaan) en enkele Spaanse (Murillo).

Rembrandt

Op de begane grond bevindt zich de Antikensammlung. Vooral de Romeinse en Griekse sculpturen en reliëfs worden hoog aangeschreven. Eveneens zijn meerdere goed geconserveerde beschilderde vazen uit de klassieke oudheid en munten tentoongesteld. De oudere culturen van Troje, Kreta, Mycene en Cypres zijn met museaobjecten vertegenwoordigd.
In de Weissensteinvleugel is het Schlossmuseum Wilhelmshöhe gevestigd. De voormalige woonvertrekken van de landgraven zijn voorzien van stucdecoraties en klassieke meubels. Tot de te bezichtigen vertrekken behoren de spiegelzaal, de troonzaal, de badkamer en een eetzaal. Bezoekers van de Weissensteinvleugel dienen een rondleiding te volgen.

Gedeelte van de Antikensammlung

Gedeelte van de Antikensammlung

geschiedenis kassel
schloss wilhelmshohe
schlosspark kassel
neues galerie kassel
karlsaue
diverse bezienswaardigheden kassel
omgeving kassel
Kaart Kassel
kassel
 
hessen