Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Omgeving Kassel

Schloss Wilhelmsthal in Calden is door de Fürstenallee verbonden met het park Wilhelmshöhe. Het kasteel is genoemd naar de opdrachtgever, landgraaf Wilhelm VIII (1730-1760). Het is tussen circa 1747 en 1755 gebouwd door François de Cuvilliés (1695-1768). Deze Waals-Duitse architect is één van de belangrijkste vertegenwoordigers geweest van Zuidduitse rococo. Een gedeelte van het rococo interieur uit circa 1756-61 is eveneens door François de Cuvilliés ontworpen. Ten westen van Calden ligt Zierenberg, het is gekend om zijn Rathaus in vakwerkstijl uit 1450 en de Stadtkirche. Het koor van deze gotische hallenkerk biedt onderdak aan schilderingen met de heilige Christoffel als onderwerp.

Ten oosten van Kassel, boven Kaufungen, bevindt zich de Stifskirche zum Heiligen Kreuz. Deze Ottoonse kloosterkerk is onderdeel geweest van de ondertussen verloren keizerpalz van keizer Hendrik II. In de door de eeuwen heen verbouwde kerk bevindt zich een laatgotische muurschildering waarop de Drie koningen zijn afgebeeld.

Ten westen van Kassel ligt het door zijn schitterende natuur geliefde Waldecker Land. Beboste heuvels, meren en rivieren behoren tot het landelijke schoon. Fietsen, wandelen, zweefvliegen en watersport behoren tot de mogelijkheden. In het Waldecker Land liggen de pittoreske plaatsen Frankenberg, Waldeck en Korbach en de kuuroorden Bad Arolsen en Bad Wildungen. In het kuuroord Bad Arolsen (cira 45 kilometer ten westen van Kassel) is een rococo kasteel te bezoeken. Het door Julius Ludwig Rothweil ontworpen kasteel is gebouwd tussen 1713 en 1728 in opdracht van de familie Von Waldeck. Het is bekend onder Oranjegezinden doordat koningin Emma er trouwde met Willem III. In het kuuroord Bad Wildungen zijn veel vakwerkhuizen te vinden. De kerk ter plaatse biedt onderdak aan een altaar met schilderingen die zijn gemaakt door Konrad von Soest (1413). In Waldeck ligt een mooi gelegen ridderburcht, waarvan een deel in gebruik is als hotel en restaurant.

Fritzlar ligt ongeveer twintig kilometer ten zuidwesten van Kassel aan de steile oever van een riviertje (de Eder). Dit charmante stadje met middeleeuwse stadsmuren is een bezienswaardigheid door de grote hoeveelheid historische gebouwen. Tien van de oorspronkelijk veertig verdedigingstorens zijn behouden. Binnen de stadsmuren bevinden zich 450 vakwerkhuizen, Steinerne Häuser (gotische stenen huizen met trapgevel) en meerdere kerken. De Petrusabdij (St. Petri-Kirche, ook wel Dom genaamd) is de beroemdste kerk van Fritzlar. Deze kloosterkerk is tussen 1171 en 1230 gebouwd op de plaats waar Bonifatius een kerk zou hebben gesticht in 724. Aan de kerk grenzen veertiende-eeuwse kloostergebouwen, waaronder een mooie kloostergang. Tot de belangrijkste historische kerkschatten behoren muurschilderingen op de oostelijke muur van het transept uit circa 1320, een Pietà uit 1300 in het zuidelijke schip en de crypte met het graf van de heilige Wigbert. In het Dommuseum zijn eveneens een aantal fraaie middeleeuwse kunstobjecten te zien. Een ander belangrijk monument in deze stad is het Rathaus. De benedenverdieping dateert uit de twaalfde eeuw. De bovenste verdiepingen zijn in de vijftiende eeuw in laatgotische stijl toegevoegd.

geschiedenis kassel
schloss wilhelmshohe
schlosspark kassel
neues galerie kassel
karlsaue
diverse bezienswaardigheden kassel
omgeving kassel
Kaart Kassel
kassel
 
hessen