Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Karlsaue

Ten zuidoosten van het centrum van Kassel ligt het barokke park Karlsaue. Vanaf 1568 heeft landgraaf Wilhelm IV op het terrein van het park een oranjerie met renaissancetuinen laten aanlegen. Landgraaf Moritz heeft het gebied rond 1600 uitgebreid. Het huidige park heeft veel te danken aan de rond 1680 in opdracht van landgraaf Karl aangelegde barokke landschapstuin.

oranjerie in park karlsaue kassel

De oranjerie in het barokke park Karlsaue te Kassel.

Midden in Karlsaue staat een oranjerie uit 1702-1711. Deze constructie heeft Landgraaf Karl gediend als broeikas en zomerresidentie. Tegenwoordig bevindt zich hier een astronomie en technologiemuseum. Van de gebouwen in het park heeft alleen het interieur van het aangrenzende Marmorbad de Tweede Wereldoorlog goed doorstaan. Dit Marmeren badpaviljoen uit 1722-1728 bevindt zich in het zijpaviljoen ten westen van de oranjerie. De marmeren sculpturen en reliëfs zijn door Pierre Etienne Monnot ontworpen tussen 1692 en 1720. In het badpaviljoen worden rondleidingen gegeven. In 1765 vervaardigde Simon Louis du Ry het keukenpaviljoen. Op het Schwaneninsel (Zwanen Eiland, zuidelijk deel van Karlsaue) is in het begin van de negentiende eeuw een tempeltje gebouwd.
In 1981 is het park uitgebreid in verband met een grote bloemen – en plantententoonstelling, de Bundesgartenschau. De botanische tuinen liggen in het zuidoosten bij het kasteeltje Schönfeld.

geschiedenis kassel
schloss wilhelmshohe
schlosspark kassel
neues galerie kassel
karlsaue
diverse bezienswaardigheden kassel
omgeving kassel
Kaart Kassel
kassel
 
hessen