Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Diversen Bezienswaardigheden Kassel

Museum Frideicianum

Het Museum Fridericianum is het eerste als openbaar museum ingericht gebouw op het vaste land van Europa. Het is gesticht door landgraaf Friedrich II. Hofarchitect Simon Louis du Ry heeft zowel het tussen 1769 en 1777 gebouwde classicistische museum als de Friedrichsplatz ontworpen. Het Ionische portaal verwijst naar de museale bestemming van het bouwwerk. De aangrenzende Zwehrenturm uit circa 1330 is in 1707 omgebouwd tot observatorium. Fridericianum dient tegenwoordig als tentoonstellinghal. Eens in de vijf jaar functioneert het gebouw als het belangrijkste podium van de beroemde Documenta van Kassel.

museum fridericianum kassel

Museum Fridericianum te Kassel

Hessisches Landesmuseum  

Het Hessisches Landesmuseum is een streekmuseum. Het biedt onderdak aan zeer diverse objecten, zoals prehistorische vondsten, middeleeuwse sculpturen, astronomische voorwerpen van Wilhelm IV, toegepaste kunst en klederdrachten. Eveneens behoren museaobjecten uit exotische plaatsen tot de collectie, zoals een bronzen leeuw uit het Egypte van de tiende of de elfde eeuw. Producten uit andere werelddelen zijn verzameld door de Hessense landgraven.

landesmuseum kassel

Het neobarokke Landesmuseum is door Theodor Fischer gebouwd in 1910-1913.

Het Deutsches Tapetenmuseum is in hetzelfde gebouw ondergebracht. Het biedt een goed overzicht van ontwikkelingen op het gebied van muurdecoratie vanaf de late middeleeuwen. Enkele moderne behangontwerpen zijn afkomstig van moderne kunstenaars (Niki de Saint-Phalle, Tinguely). Eveneens zijn verschillende soorten wanddecoraties uit het oosten te zien zoals Chinese lederen wandbekleding.

Kerken Kassel

De Brüderkirche is het oudste bewaard gebleven gebouw van Kassel. De gotische kerk is tussen 1292 en 1376 gerealiseerd als kloosterkerk voor de karmelieten. De façade dateert echter uit 1529. Overblijfselen van het voormalige klooster zijn bewaard in het aangrenzende Renthof (1616-18). De Martinskirche is gesticht door landgraaf Heinrich II (1328-76). Na de reformatie deed deze kerk dienst als begraafplaats van de Hessische graven. De Fatima Kirche uit 1959, de Synagoge uit 1998-2000 en de Gemeinderäume Christuskirche uit 2001 vormen de moderne religieuze gebouwen van Kassel.

Het Ottoneum

Het Ottoneum is één van de eerste vaste theaters van Duitsland geweest. De schouwburg is tussen 1604 en 1607 voor landgraaf Maurits de Geleerde gebouwd naar het ontwerp van Wilhelm Vernukken. Aan het einde van de zeventiende eeuw heeft een verbouwing plaats gevonden onder leiding van Paul du Ry. Sinds 1885 functioneert het als natuurhistorisch museum. In het Naturkundemuseum is de geologie en de biologie van het Hessische Bergland in beeld gebracht.

geschiedenis kassel
schloss wilhelmshohe
schlosspark kassel
neues galerie kassel
karlsaue
diverse bezienswaardigheden kassel
omgeving kassel
Kaart Kassel
kassel
 
hessen