Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Weekendje Haarlem

Hotels Haarlem:

 

Frans Halsmuseum st bavo haarlem Haarlem diversen
Frans Hals museum St. Bavo Diversen Haarlem
Kaart Nancy Haarlem Hotels Haarlem

Weekendje Haarlem via WeekendjeWeg.nl

Kaart Haarlem Haarlem  

Weekendje Haarlem

Haarlem, de hoofdstad van Noord-Holland, heeft een centrale rol gespeeld in de geschiedenis van het graafschap Holland. De stad is in de tiende eeuw gesticht en heeft in 1245 stadsrechten verworven. Van het middeleeuwse Haarlem is weinig behouden. Van de stadsmuur resteert alleen de Amsterdamse Poort uit 1355. In het historische centrum domineren monumenten uit de zeventiende en de achttiende eeuw.

De Grote Markt wordt begrensd door een bijzonder fraai geheel van monumentale bouwwerken. Het indrukwekkendste gebouw aan dit marktplein is de St.-Bavokerk (ook wel Grote Kerk genoemd).  De daar tegenoverliggende Vleeshal is in 1602 ontworpen door Lieven de Key. Een ander karakteristiek gebouw is het aan de westelijke zijde gelegen stadhuis, waarvan de oudste delen dateren uit 1250. Met mooi weer kunnen de gevels van deze en andere aangrenzende gebouwen bekeken worden vanaf een terrasje.

De belangrijke Haarlemse bezienswaardigheden liggen op loopafstand van de Grote Markt. Samen met schilderachtige locaties kunnen ze opgenomen worden in een stadswandeling. Daartoe behoren oude hofjes (het Brouwershofje uit 1472, Hofje van Loo uit 1489, Proveniershofje uit 1592), de Amsterdamse Poort en waterwegen. In het voormalige Sint-Elisabeth Gasthuis uit 1610 is het Historisch Museum Zuid-Kennermeland, ABC Architectuurcentrum en Spaarnestad Fotarchief ondergebracht.  Het art-nouveaustation uit 1908, een ontwerp van Margadant, is zeer zeker ook een bezoek waard.

Hoogtepunten onder de musea zijn het Frans Halsmuseum en het Teylers Museum. In het spraakmakendste museum van Haarlem zijn overigens niet alleen schilderijen van Frans Hals tentoongesteld, maar ook werken van andere bekende kunstenaars. De collecties van het Teylersmuseum richten zich op het terrein van kunst en wetenschap. In de kelder van de Vleeshal is het Archeologisch Museum Haarlem gevestigd.

Hotels in Haarlem

Haarlem heeft diverse hotels in verschillende prijsklassen. Een zeer hoge waardering van bezoekers heeft De Oude Waegh-Haarlem City Suite. Goed beoordeeld zijn Bed en Breakfest Hotel Malts  (twee sterren) en Amrâth Grand Hotel Frans Hals (vier sterren). Meer hotels te Haarlem zijn te vinden op Booking.com en weekendjeweg.nl

Voor wie een hotel of appartement boekt om een stadswandeling  te maken en  een bezoek te brengen  aan de Grote Markt , de St.-Bavokerk, het Frans Hals Museum en het Teylersmuseum volstaat één overnachting. Wie langer in Haarlem verblijft kan een dagtrip naar het nabijgelegen Amsterdam (circa 15 minuten met de trein) ondernemen.  

Haarlem

Haarlem

haarlem