Vakantieplannen naar Frankrijk: check: Opreisfrankrijk.nl

 


 

 

Sint-Niklaaskerk Gent

Hotels Belgie

Hotels boeken en toeristische informatie België

Op de Hotels België-Pagina van Europa-Hotels vindt u meer informatie over werelderfgoederen, badplaatsen, natuurschoon en bezienswaardige steden en kunt u een hotel boeken.

Samen met de Sint-Baafskathedraal, het Belfort , de Sint-Jacobs- en Sint-Michielskerk ligt zij in het voormalig economisch centrum van de Stad Gent en is zij de weerspiegeling van de rijkdom van haar geldschieters, kooplui en grootgrondbezitters. Zij staat vlakbij de vroegere haven van Gent, toegewijd aan de heilige Nicolaas.

In de 11de-12de eeuw bevond zich op de plaats van de Sint-Niklaaskerk een romaanse kerk, die waarschijnlijk door brand werd verwoest.

In de 13de eeuw werd de kerk heropgebouwd en vergroot. De scheldegotiek, zoals we die ook terug vinden in Doornik en Oudenaarde, staat model. Er komt een middenschip, hoog uitgebouwd met lichtramen. Naar het einde van de dertiende eeuw toe wordt het aangevuld met een transept en een vieringstoren, die een tijdlang gebruikt wordt als stadswachtpost.

St. Niclaaskerk

 

Pas in de 14de eeuw wordt het priesterkoor gebouwd, dat later uitgebreid wordt met een aantal transkapellern. In de eerste helft van de 15de eeuw krijgt het een laatgotische bovenbouw met sierlijke luchtbogen.

De Contrareformatie probeert de wonden van de beeldenstorm te herlen. Samen met pastoor Nottingham (1656-1691) doet de barok zijn intrede in de kerk en zorgt voor een majestatisch hoofdaltaar en rijkversierde zijkapellen

Maar andere factoren leiden tot de achteruitgang van de kerk: het economisch en politiek verval, de Franse revolutie, stabiliteitsproblemen van het gebouw ...

De 19de en vooral de 20ste eeuw zijn voor de Sint-Niklaaskerk een tijd van eerherstel. De eerste restauratieplannen worden gemaakt. Het zal echter tot 1960 duren vooraleer de kerk definitief in de stellingen gaat.

 

Graslei
SMAK
st Niklaas kerk
Kaart Gent
Gent